Joyzine.se


Recension - Demo

The Magnificent Seven
Welcome To The Broken-Hearted Show
Av: Alexander Hellgren
Publicerad: 2009-01-13
Hemsida: www.magnificentseven.se

Denna skiva är ett första utkast, här kallat demo, till vad som ska bli The Magnificent Sevens debutalbum. Namnet till trots är det en kvartett, från Örebro och med ett för svensk musik rätt otypiskt sound. Filmskapare Tim Burton och kompositör Danny Elfman nämns som influenser, vilket känns spännande och långt ifrån vanligt förekommande.

Låttitlarna på ”Welcome To The Broken-Hearted Show” sätter på något sätt temat för skivan. Det är död, det är helvetet, det är djävulen och det är vargar. Det hörs också i texterna, och visst kan det höras även i musiken. Men här är det något annat som är mer påtagligt och väcker intresse. Musikal och kabaré är det första som präglar intrycket. Folkmusik är det andra, men långt ifrån svensk sådan. Istället är musiken fylld av influenser från östra Europa med instrumenten som går i samma spår. Struttigt piano, ompande kontrabas, balkanspetsad mandolin och framför allt sorgsen violin. Samt en hel del stämsång, vilken skänker vissa spår ett mer nyanserat innehåll och gör andra smått enerverande.

Sången förstärker annars det lite vemodiga och kluvna intrycket av både glädje och sorg. Skivans höjdpunkt är Beware of the wolves, med sin något obehagliga ton. En låt som genom att den är så välspelad, drar lyssnarens uppmärksamhet också till det som sångaren vill berätta. Sedan kommer så helt malplacerade Heroes and villains, som låter som om ett MTV-punkband gjort en låt med bara piano och stråkar som komp.

Det är på något sätt skönt att detta inte är en helt klar produkt. Det ger lite mer hopp inför fortsättningen. För även om jag absolut gillar inriktningen man har valt, så känns det inte färdigt. På något plan tilltalar den typen av folkmusik som The Magnificent Seven gett sig i kast med, men för ofta känns det ointressant och för stilen lite klyschigt. Sedan har jag personligen väldigt svårt för den här typen av texter, annat än i just musikaler och kabaréer. Men ett plus för att jag inte kan dra några väsentliga paralleller till något annat enskilt band.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner