Joyzine.se


Recension - Skiva

Misery Speaks
S/t, 2006
Skivbolag: Alveran Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-08-01
Hemsida: www.miseryspeaks.com

Många är banden som hämtat sin inspiration från det svenska 90-talet. Tiden då At The Gates lade grunden till Göteborgssoundet och satte melodiös dödsmetall på kartan för all framtid. På gott och på ont. Även tyska Misery Speaks hör till denna skara band.

Men här måste vi göra en viktig distinktion. Merparten av efteraparna tar de viktigaste delarna ur musikstilen och blandar upp med mer radiovänliga och plastiga bitar. Till och med de gamla stötarna inom scenen har ju övergett den charmerande korsningen mellan brutalt rens och flinka melodier i jakt på en bredare publik. Men det gör inte Misery Speaks. Deras självbetitlade skiva skulle lika gärna ha kunnat vara inspelad -97. Tyskarna tar melodeathsoundet och gör sedan inget för att försöka putsa upp det.

Som ett Dark Tranquillity med smutsig produktion och utan atmosfäriska synthar. Som ett In Flames innan de lämnade dödsscenen eller som ett The Haunted med lite djupare dödsinfluenser. Liknelserna är många och sannerligen smakrika.

Hela ”Misery Speaks” är en ytterst kompakt skiva där det mullras friskt från start till mål och där melodierna fungerar som nyanserande garnering. Visst ligger det lite emot tyskarna att de inte gör något nytt, men samtidigt känns de förvånansvärt fräscha genom att strunta i allt vad modernt tjafs heter.

Germanernas första skiva under Alverans-flagg är en kompetent och långa stunder befriande uppvisning i gammaldags melodeath. Men i längden saknar den det där lilla extra som får skivor och låtar att sticka ut. Nostalgi är dock alltid kul.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner