Joyzine.se


Recension - Skiva

Urban Tribe
Who is the enemy?, 2007
Skivbolag: Egen utgivning
Av: Daniel Arosenius
Publicerad: 2007-06-19
Hemsida: www.urbantribe.nu

Det är inte varje dag som det trillar ned album med reggaemusik till vår redaktion och det är om möjligt ännu mer ovanligt att vi sätter klorna i så seriös och kompetent reggae som Urban Tribe från Stockholm levererar. På kort tid har de lyckats sprida sin musik långt utanför Sveriges gränser, trots att de ger ut skivan på eget bolag. Deras låtar har legat högt på listor över de mest spelade på radio i USA och deras musik har också spelats på radiostationer i Jamacia, Uganda och ett flertal länder i Europa. I augusti 2005 fick Urban Tribe ett antal spelningar som förband till Grammyvinnande Steel Pulse från England, vars sångare och keyboardist faktiskt gästspelar på ”Who Is The Enemy?”.

Trots att Urban Tribe består av inte mindre än 12 medlemmar är produktionen på ”Who Is The Enemy?” befriande luftig och lättlyssnad. Istället för att bara låta alla ösa på har man hållit ljudbilden förhållandevis välpustad och istället funnit en sofistikerad balans mellan instrumenten i de olika låtarna. Det är en konst att spela reggae med övertygelse, i synnerhet med tanke på genrens ursprung och historia, men det här gänget lyckas mer än väl. Även om det på något sätt är som att genren i sig kräver texter med relevans och musikanter som vet vad de vill förmedla, lyckas Urban Tribe ge sken av att de vet vad de sysslar med. Vem som helst kan sjunga om ett brustet hjärta i en poplåt, men det är inte vem som helst som kan sjunga om slaveri och livet i fångenskap med övertygelse.

Vad jag vill säga är helt enkelt att Urban Tribe har full kontroll från start till mål och är förtjänta av allt beröm de kan få. Låtarna är seriöst genomtänkta och fungerar mycket bra på skiva, trots att man kanske i vanliga fall helst avnjuter den här typen av musik live.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Urban Tribe Stockholm (2008-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner