Joyzine.se


Intervju

Headplate

Bandet har existerat sedan 1992 men det är först nu som folk har börjat upptäcka dem. Det är inte alls oförtjänt att det börjar röra på sig för Headplate. Vill du höra vad trumslagaren Niklas Österlund har att säga om bröstjämförelser, Moraknivar och Slipknot? Varsågod!

Headplates trummis Niklas Österlund beskriver bandets musik som hård, emotionell hardcore. Jag är beredd att hålla med, men vill dessutom lägga till neometal till beskrivningen. Visserligen låter Headplate inte lika ensidigt som de flesta banden på neometalscenen, men det finns ändå stänk i musiken som drar lite åt det hållet. Det hela blir en väldigt välsmakande blandning som får mitt huvud att studsa upp och ner när jag lyssnar.

Bandet som består av Daniel Granstedt (gitarr), Magnus Klavborn (sång), Niklas Österlund (trummor) och Håkan Skoger (bas) bildades under 1992. Då var dock inte Magnus med i sättningen och namnet var dessutom ett helt annat. Det dröjde faktiskt ända fram till 1997 innan den färgstarke vokalisten kom med i sättningen. Och namnet Headplate kom inte till förrän under 1998. Bandet tog namnet enbart för att det lät tufft. Senare fick de dock reda på att det är någon liten del på gitarren. Det verkar dock inte som om Niklas vet vilken del det är.

Vad finns det då att berätta för spännande om de här gossarna utan att nämna något om deras musik? Jo, några roliga saker finns det allt att ta upp. Gitarristen Daniel kan inte skratta med en snus inne (ni kan ju själva lista ut vad som händer), vokalisten Magnus har haft körkort i fem år men vågar inte köra bil. De båda andra bandmedlemmarna har vissa egenheter för sig när de överdoserar med alkohol. Skinnpiskare Österlund brukar enligt egen utsaga tävla med brudar om vem som har störst bröst när han blir lite dragen. Basisten Håkan går ett steg längre och har enligt Niklas en benägenhet att visa sina genitalier när han är berusad.

Vilken stad?
Precis som många andra hårda band kommer Headplate från Göteborg och precis som många andra Göteborgsband gillar de LOK, Hardcore Superstar och Transport League bäst av sina lokalkonkurrenter. Men de gillar också ett demoband från staden som tagit namnet Painfield. Just Painfield är ett band som de dessutom samarbetar ganska mycket med. De försöker få med bandet som förband eller liknande när de åker ut och giggar. Annars försöker Headplate samarbeta med så många de kan. LOKs sångare Martin Westerstrand har till exempel designat konvolutet till bandets debutalbum.

Det nyss nämnda debutalbumet är döpt till "Bullsized" och har mestadels fått bra recensioner. Några dåliga recensioner har det också blivit, bland annat i Close-Up Magazine. Det tar dock bandet inte särskilt hårt på, de menar att tidningen i första hand klankar ner på hela genren och att det alltså inte är något att ta åt sig av. Om de bryr sig om vad kritiker skriver beror lite på vad som skrivs, men oftast bryr de sig inte om det. De tänker inte ändra på sin musik för att någon klagar på vad de gör.

- Vi gör det vi gör för att vi gillar det, förklarar Niklas Österlund.
Bandet försöker ha så mycket banddemokrati det går, så ofta det går gör de allt kring bandet tillsammans. Musiken gör de dock alltid tillsammans. Deras drivkraft för att spela är snarare för att det är roligt än för att sprida ett budskap. Niklas erkänner dock att det finns ett visst budskap i Headplates låtar men påpekar att de håller sig borta från politisk propaganda och sådant.

Bra på scen
Precis som de flesta andra metal/hardcoreband har Headplate stor energi när de äntrar scenen och precis som alla andra band tycker de att det bästa som kan hända är att det är fullt röj på publiken. Det är också viktigt att bandet får till det ordentligt på scenen och att publiken uppskattar giget. Bandet vet inte riktigt hur man ska bete sig för att få igång publiken, så det vill till att musiken hittar rätt. När man hört att det bästa som kan hända är att publiken röjer är det inte svårt att lista ut att det är motsatsen som är skräckscenariot. Vilket band tycker om att spela inför en publik som inte uppskattar vad de får höra? Vokalisten Magnus vill dessutom tillägga att det är väldigt tungt när någon i publiken skadar sig under spelningen.

Mellansnack och liknande har bandet aldrig funderat på att planera, de kör spontant och tycker att det fungerar alldeles utmärkt. De har heller inga speciella ritualer som de går igenom innan de tar scenen i besittning, men det finns en sak som måste finnas i logen. Inte helt oväntat är det den ädla drycken öl det handlar om.

Bandets bästa spelningsminne är lite udda. Niklas berättar att roddaren Biffen kom upp på scenen och skar av Magnus (sång) flätor med en Morakniv. Det låter onekligen som om det är något som man borde sett.

Den kommande tiden ska bandet försöka spela så mycket live det bara går. Dessutom ska de spela in en video till melodin Feel like porn, hämtad från debutalbumet "Bullsized". En video från det albumet har redan släppts. Det är förstasingeln med samma namn som albumet som begåvats med en liten videosnutt.

Vilket av musikfenomenen Skitsystem, Liberator, Slipknot, Dark Funeral och Britney Spears tror ni skinnpiskaren tycker bäst om? Just det, inte särskilt svårt att lista ut att Slipknot toppar listan. De övriga banden förses av Niklas med mer eller mindre nedvärderande uttryck och avslöjar sedan att Headplate och poesi är en ekvation som inte riktigt går ihop. Det vill jag dock säga emot lite grann. Många av Headplates texter kan då och då uppfattas som lite poetiska och faktum är att de är riktigt bra. Musiken svänger och killarna har en skön attityd. Headplate är ett band för framtiden så se till att inte missa dem, det kommer mera...

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2000-10-10
Foto:
Hemsida: www.headplate.com

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner