Joyzine.se


Recension - Skiva

The Austerity Program
Black Madonna, 2007
Skivbolag: Hydra Head
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-02-27
Hemsida: austerityprogram.com

Likt instrumentalbandet Karma To Burn tycker duon Austerity Program att det på sin höjd räcker med att sätta siffror på sina låtar. Följaktligen är flera melodier på fullängdsdebuten obetitlade, medan andra heter saker som 17A och 17B. Det är arty så det förslår.

Precis lika arty är musiken på ”Black Madonna”. Det är inne med stämningsmusik, med låtar som bygger på gitarr- och basfigurer som växer sig större och större för varje minut som går. Detta är precis vad firma Thad Calabrese/Justin Foley anammar. De tar hjälp av en flippad, om än ganska statisk, trummaskin och bygger utifrån den suggestiva ljudväggar som sakta men säkert bygger upp mot klimax. Det är detaljerna som är det viktiga, men allt för ofta drunknar de i en alldeles för tät monotoni.

Större delen av plattan är instrumental. The Austerity Program borde ha hållit fast vid det hela vägen. Justin Foley är nämligen inte någon större sångare. I de få partier han tillåts lufta strupen känns han mest som en nödlösning. Där all musik bär på pretentioner av den grövre kalibern passar hans punkaviga sång inte alls in i bilden.

Förmodligen bär trummaskinen stor skuld till att ”Black Madonna” aldrig lyfter och blir så stämningsfull som var tanken. Men det faktum att The Austerity Program komponerar alldeles för utstuderat hjälper också till. Suggestiv stämningsrock i all ära, men det här är verkligen ingenting som inbjuder till fler lyssningar.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner