Joyzine.se


Recension - Skiva

Mazes
A Thousand Heys, 2011
Skivbolag: Fat Cat Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-04-24
Hemsida: www.mazesmazesmazes.com

Just likt The Vaccines, som nyligen tvingades meddela att de ställer in sin spelning på Popadelica i Huskvarna den sjunde maj, surfar Mazes på någon form av retrosoundvåg. I The Vaccines fall behövs det ingen doktorsavhandling i musikhistoria för att pricka in Ramones, i fallet Mazes blir det lite svårare men Beach Boys ligger inte långt bort.

Även om The Vaccines sedan drar ganska mycket åt ett brittisk popsound som Mazes inte verkar bry sig om har grupperna fortsatt mycket gemensamt. Inte minst i det att de tar sin influenser och släpar in dem i ett stökigt och dissonant garagesound.

Mazes omtalas som garagepop och det ligger en hel del i det. Debutalbumet ”A Thousand Heys” är oborstat och känns ganska spontant. Det är musik som skulle kunna vara inspelad i garaget i solig våreftermiddag. Tyvärr innebär just den framtoningen att melodierna (de melodier som finns) inte utnyttjas tillfullo utan drunknar i en spattig matta av sjaviga gitarrer och ivrigt trumkomp. Britterna hade tjänat på att i alla fall försöka ta lite bättre vara på sitt låtmaterial.

För skärskådar man ”A Thousand Heys” med alla dess Beach Boys- och popreferenser är det just de starka refrängerna eller självklara låtarna som saknas. Mazes handlar så här i begynnelsen av sin karriär uppenbarligen mer om yta än genuin kvalitet och det gör att skivan trots sina energikickar snabbt blir ganska tråkig.

För mig hade herrskapet lika gärna kunnat stanna kvar i garaget.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner