Joyzine.se


Fem korta

Babian

Fem korta frågor till Tobias Allvin, sångare och gitarrist i albumdebuterande Babian...

Berätta historien bakom Babian! Hur träffades ni, hur länge har ni spelat?
Halva bandet är vänner sen barndomen och andra halvan damp ner från himlen en höstkväll i Malmö. Det tog inte lång tid att hitta Babians karaktäristiska sound. Vi var ute efter en liveakt som andades passion och spelglädje. Redan efter första konserten på Möllevångsfestivalen började nya erbjudanden rulla in och efter knappt ett år var vi redan ute och gjorde sommarfestivaler. Vi prånglade ut våra demos till allt och alla och med tiden gav det resultat. Den 4e februari släpptes vårt debutalbum ”Fullproppad, listtoppad, livrädd & uppstoppad”.

Hur kom ni på estetiken, temat, namnet?
Vänner som hörde våra tidiga inspelningar från replokalen påstod att vi lät som ett gäng babianer. Det tog vi som en komplimang och började på skämt kalla bandet Babian. Ganska snart fattade vi att det var ett perfekt bandnamn, som dessutom gick bra ihop med våra texter.

Tror ni att det finns en risk att folk tar er för oseriösa? Är det enbart negativt i så fall?
Det finns alltid en risk att inte bli tagen på allvar även om man håller på med den mest depressiva och inåtvända konst du kan föreställa dig. I Babians fall är det viktigt att behålla en viss distans både till musiken/texterna och till våra livespelningar. Vi älskar det vi gör av hela vårt hjärta och om folk tar oss för oseriösa så är det givetvis negativt. Men om folk fortsätter att ha så olika åsikter som de hittills har uttryckt så är det ett tecken på att de tänker själva. Och det gillar vi!

Det går, uppenbarligen, att hitta en hel del civilisationskritik i era texter. Vad är det egentligen som har gått fel i vårt samhälle?
Texterna är bilder av den tid vi lever i. Det finns en övertro på den moderna människans framsteg. Visst har vi uppfunnit mycket, men hur använder vi egentligen våra uppfinningar och hur många av dem har skapats för att göra livet värre för delar av mänskligheten? Men om vi visste vad som gått fel i vårt samhälle så skulle vi nog inte spela i ett rock n' roll-band.

Vilka är de tre bästa banden som sjunger på skånska?
Anledningen till att Babian sjunger på skånska är att vi talar skånska. Mer utstuderat än så är det inte. Måste tyvärr göra dig besviken och erkänna att vi inte har stenkoll på andra band som sjunger på skånska. Men tänk om vi hade kommit från Värmland. Då hade vi väl varit tvungna att kvotera in Sven- Ingvars bland våra favoriter…

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Johannes Ådén 2009-02-11
Foto: Björn Rudnert
Hemsida: www.babian.nu/

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


patrick, 2009-02-12 11:24:37 (90.235.176.175)

jag instämmer, jävligt bra!

patrik, 2009-02-11 22:40:18 (90.239.81.208)

Jävla bra band, det här!!

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner