Joyzine.se


Recension - Skiva

Necrophobic
Hrimthursum, 2006
Skivbolag: Regain Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-07-18
Hemsida: www.necrophobic.net

Jag har svårt att bestämma mig för om det är smaklöst eller rent av genialiskt att döpa sitt öppningsspår till The slaughter of baby Jesus. När det gäller övrigt material på plattan har jag dock inga som helst betänkligheter. Det här är riktigt bra.

The slaughter of baby Jesus sätter ändå tonen på något vis. Så väl text som musikmässigt. Vad gäller lyriken ställer den utom alla rimliga tvivel på vilken sida av gråskalan mellan ljus och mörkt Necrophobic befinner sig. Och musikaliskt anlägger den en symfonisk, nästan pompös, grund med stönande madammer och barnaskrik som sedan finns allomstädes närvarande genom hela skivan. Även om det tonas ner och ges en ganska tillbakadragen roll i ljudbilden.

Till största delen handlar ”Hrimthursum” nämligen om en vildsint hybrid mellan Stockholmsdöds och black metal. Allt i ett vansinnigt tempo. Precis vad Necrophobic alltid har handlat om. Ljudet och stämningen på plattan låter väldigt mycket som om det skulle vara rattat av Thomas Skogsberg i Sunlight-studion någon gång i mitten på nittiotalet. Ungefär samtidigt som en ung Fredrik Nordström rattade fram ”Slaughter of the soul” på andra sidan Sverige.

Det som är mest upplyftande med Necrophobic den här gången är dock att de trots att musiken är smällhård och tämligen på tårna ger utrymme för symfoniska infall och en överraskande dynamik. I Sitra Ahra släpper de rent av in en mandolin. Det har jag inte hört i metal sedan Illdisposeds vackra Fear Bill Gates för fem, sex år sedan. Uppfriskande!

Necrophobic lyckas med ”Hrimthursum” utan att rucka en millimeter på vad bandet står för ändå uppdatera sitt sound. Det är imponerande.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner