Joyzine.se


Recension - Demo

Someone Killed Waldo
10:27 pm
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-01-16
Hemsida: www.someonekilledwaldo.se

Tänk vad bra världen skulle vara om det inte vore för alla rockband som i jakten på att bli uppmärksammade tänjer alldeles för mycket på sitt format, sjunger med enerverande alternativt fåniga röster och sysslar med allmänt fåniga gimmicks så som utklädnader, sunkig humor och samlarbilder. Ni har precis rätt, det är kardinalfel som Someone Killed Waldo gör och de bidrar inte till att göra världen till en bättre plats.

Av ovan nämnda gimmicks är det samlarbilderna som stämmer in på Someone Killed Waldo och dem kan jag faktiskt ta för den roliga grej de är. Värre är det med musiken. Växjö-orkestern gillar amerikansk postrock och otrendiga kläder, vilket innebär smygpunkig rock som doftar billigt Starbucks-kaffe. Det hade kunnat fungera alldeles utmärkt, Pavement möter punken är inte ett helt tokigt koncept. Men en sak spolierar det hela fullständigt – sången.

Oskar Edvinssons slusksång fungerar hjälpligt. Han låter precis så där oengagerad som de värsta grungekillarna gjorde på 90-talet vilket är ganska häftigt och överskuggar det faktum att tonsäkerheten inte är den största. Tyvärr nöjer han sig inte med detta, utan faller gång på gång in i vansinnigt skrikande. Någon form av falsettrasp som låter rent ut sagt fördjävligt och saknar både charm och tonsäkerhet. Vad tänker snubben med? Vad tänker bandet med som låter honom hållas? Är viljan att uppmärksammas större än att verkligen göra bra musik? Utbrotten som dyker upp i så gott som varje låt får till och med basisten Carolina Anderssons gälla bakgrundsylanden att framstå som vackra.

I en låt brinner det på riktigt, några fler låtar har potential, men det är bara i 70-75? som Someone Killed Waldo verkligen lyckas. Där är stilen rak och lider inte av att för många musikaliska element korsas och fulsången uteblir. Men framförallt, den har en alldeles lysande melodi och refräng som rycker mig med sig. Den känns på något sätt bekant och står ut så tydligt från övrigt material att jag rent av börjat fundera på om det är en cover?

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner