Joyzine.se


Recension - Skiva

Mirva
We're here now, 2007
Skivbolag: Vakayata
Av: Daniel Arosenius
Publicerad: 2007-02-13
Hemsida: www.mirva.org

Kan man blanda pop, folkmusik och jazz utan att det blir pretentiöst och svårlyssnat? Svaret är utan tvekan ja. Mirva har med sitt debutalbum ”We’re Here Now” lyckats förena det bästa från alla dessa genrer och skapat musik som känns både spännande och lockande. Nyskapande men ändå tryggt förankrad i Mirvas personliga uttryckssätt. Enligt biografin är hon ”den ekologiska folkpopens jazzprinsessa”, vilket troligen är den sötaste benämningen på en artist som jag hittills har stött på. Ordet ekologisk syftar till konvolutet som är tryckt på miljövänligt papper med miljöanpassat bläck.

Efter att den första epn kom ut 2005 har Mirva deltagit på ett flertal samlingsalbum och spelats en hel del i radio. Det har gått snabbt och flera framträdanden och spelningar är planerade de närmaste månaderna. På albumet experimenterar hon friskt med sin röst och utnyttjar hela sin kapacitet. Det ligger nära till hands att dra paralleller till Björk, men det är endast i vissa spår som dessa antydningar gör sig märkbara. I övrigt är det här helt och fullt Mirvas personliga album. Atmosfären är levande och närvaron total, vilket både beror på den smakfulla produktionen och det dynamiska samspelet mellan musikerna. Pianisten Nils Dahl spelar förträffligt tillsammans med Johan Horner (trummor) och Fredrik Nilsson (bas) vilket ger Mirva en solid grund att bygga sin förtrollande skogsjazz på.

Trots att Mirva är en mycket skicklig sångerska, upplever jag att hon ibland vill för mycket och gnäller hejdlöst på höjden utan större eftertanke. Visst, det är inget som överskuggar albumet som helhet, men det är inte desto mindre ett återkommande fenomen på ”We’re Here Now”. Jag tror dock att Mirva kan lyckas bra framöver. Hon är utan tvekan en spännande artist och hennes opretentiösa framtoning kommer förhoppningsvis vara en god vän på resan.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner