Joyzine.se


Recension - Skiva

Siebenbürgen
Revelation VI, 2008
Skivbolag: Massacre Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-07-28
Hemsida: www.siebenburgen.net

Jag är helt på det klara över hur ”Revelation VI” kommer att låta långt innan jag stoppar den i spelaren. Ändå känner jag en annalkande spänning, en pirrande nyfikenhet eller kanske snarare upprymdhet inför Siebenbürgens sjätte fullängdare. Det är någonting som kommit smygande på senare år. Jag har blivit mer och mer svag för teatralisk keyboard-black metal.

Och precis som jag visste är det exakt vad orkestern presterar på den här plattan. Riktigt vass sådan dessutom. Det mesta känns igen från andra orkestrar. De långa låtarna, de melodramatiska passagerna och pianoslingor som effektivt arbetar sig fram emot det annars ganska linjära black metalmanglet. Det är storslaget, vackert och hårt på samma gång, precis som det ska vara inom den här genren.

Men Siebenbürgen har några ess i rockärmen som få av genrekonkurrenterna kan matcha. De väver gärna in stiliga västkustslingor i sin teaterblack och de är inte ett dugg rädda för rock n’roll-riff. Det är starka ingredienser som hjälper till att särprägla materialet. Men framförallt har gruppen Lisa Bohwalli!

Visst, att använda sig av kvinnlig sång i den här typen av musik är inget nytt, men Lisa tillåts ta en betydligt större plats än vad som annars är brukligt. Och hon gör det med bravur. Hennes sugande sångröst ger en extra dimension till många låtar och i kontrast med ondsint väsande Marcus Ehlin uppstår bitvis ren magi. Lyssna bara på Infernalia och ni kommer begripa vad jag menar.

Med plattor som ”Revelation VI” är det inte konstigt att jag mer och mer börjat fatta tycke för den här genren.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner