Joyzine.se


Recension - Skiva

Mayhem
Live in Leipzig, 2007
Skivbolag: Peaceville
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-09-11
Hemsida: www.thetruemayhem.com

Värdet i ”Live in Leipzig” ligger knappast i dess ljudkvalitet eller Mayhems framförande av gamla klassiska bitar från den tidiga delen av karriären. Tvärtom låter den tämligen illa – även om samtliga instrument hörs förvånansvärt tydligt för att ha blivit inspelade på en bandare 1990 – och både distar och svajar i volym. Storheten med skivan ligger någon helt annanstans.

”Live in Leipzig” har blivit en odödlig klassiker på grund av bandmedlemmarna som spelade in den. Med på scen i Tyskland den 26e november 1990 fanns nämligen både legendariske vokalisten Pelle Dead och bandets grundare, gitarristen Euronymous. Leipzig-spelningen är en av ytterst få inspelningar med just denna upplaga (även innehållande Hellhammer och Necrobutcher) som finns bevarad. Bara några månader senare sköt Dead huvudet av sig och även Euronymous kom att möta döden. Dock i form av forne vännen Varg Vikernes istället för inre demoner.

Ett ovärderligt tidsdokument således. Och samtidigt som ljudet på skivan är långt ifrån bra ger det en rättvis bild av Mayhem under tidigt 90-tal. Det norska bandet låter lika ondskefullt och tilltygat som det faktiskt var. ”Live in Leipzig” understryker hur uppenbart det var att dessa herrar stod först i kön för att bränna kyrkor och lemlästa sig själva och andra. Mayhem är trots allt ett av väldigt få band som verkligen har levt sin image på riktigt. När Dead påannonserar Freezing Moon med orden ”When it’s cooold and when it’s daaark, the freezing moon can obcess you” hörs inte en förställd artist utan en galning som för länge sedan gett upp hoppet om livet.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

En hyllning till en gammal Soundcheck
Auktion (2005-01-01)
Fallbrawl (2012-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner