Joyzine.se


Recension - Skiva

Auktion
D-beat r'n'r mayhem, 2005
Skivbolag: Wasted Sounds
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2005-09-27
Hemsida: www.myspace.com/auktion

Här har vi ett knippe asförbannad missnöjespunk. De flesta vet väl att destruktiva textrader i stil med Vi hatar dom asen/Vi hatar snutar (Kopps) eller Tear it up and burn it down/Burning policecars (Burning policecars) inte är min grej och rent av kan få mig att bli avigt inställd till en platta. Men jag kan tänka mig att se mellan fingrarna vad gäller Auktions naiva och stereotypa textmaterial. Anledningen är självklart att musiken på ”D-beat r’n’r mayhem” talar för sig själv.

Bandet blandar upp sin kängpunk med en väl avvägd dos rock n’roll. Något som gör den betydligt mer lättlyssnad och livskraftig än vanlig standardkäng. Hela skivan är dessutom begåvad med en fantastisk produktion. Det karga metalliska ljud som verkligen lyfter låtarna skulle få vilken het metalproducent som helst att dregla. Nyanserna går fram betydligt bättre än vad som brukar vara fallet inom den här genren. Men framförallt ger ljudet ett uppkäftigt intryck, något som passar Auktion väl. Frågan är dock hur det betraktas av de mest insnöade diehardpunksen att ha en så här gedigen produktion? I min bok genererar det guldstjärna.

Sången på den här plattan är ett kapitel för sig. Jag må låta trist och tjurig, men många punksångare är rent av usla. Här har Auktion två ess i rockärmen. En kille (Potin) och en tjej (Sara) växelskriker, vilket i sig är coolt. Men styrkan är att båda har förmågan att låta besatta, som två fradgatuggande pitbulls som inte vill något hellre än att slita lyssnaren i stycken.

Det ligger i genrens natur att vara monoton och enformig, så när renset klingar ut efter 21 minuter har jag precis hunnit tröttna. Att få in 13 kompositioner (med varierat språk svenska – engelska) på den korta speltiden är bra och Auktion förtjänar cred. Nu är det bara att hoppas att de växer upp också. Gärna samhällskritiska texter, men varför ska kängpunkare alltid vara så plumpt enkelspåriga?

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner