Joyzine.se


Recension - Skiva

Neil Halstead
Palindrome Hunches, 2012
Skivbolag: Sonic Cathedral
Av: Jonatan Rosenberg
Publicerad: 2012-11-03
Hemsida: www.neilhalstead.com

När jag gick i årskurs sex i grundskolan kom filmen Fucking Åmål. En film som påverkade mig på många sätt men framförallt tilltalades jag av musiken som spelades i filmen. Broder Daniel och Yvonne var det bästa jag hört så jag tvingade mina föräldrar att köpa samtliga skivor som gick att få tag i av båda dessa band och kärleken växte sig bara starkare till distade gitarrer, lågt mixad sång och knappt hörbara textrader i de vackraste melodierna som jag kunde tänka mig.

Jag läste inte långt senare en intervju med Henric De La Cour, frontmannen och sångare i Yvonne och han berättade om ett band vid namn My Bloody Valentine som gjort en skiva vid namn ”Loveless” som var en stor inspiration för honom. Jag kunde inte göra annat än att inhandla ”Loveless”, en skiva jag gillade minst lika mycket som Yvonnes blandning av pop och synth och en dag fick jag höra av en bekant att jag borde lyssna på Slowdive. Min bekanta beskrev Slowdive som ett band han tyckte påminde om My Bloody Valentine som också spelade musik under beteckningen shoegaze som jag antagligen skulle gilla mycket.

Min bekanta hade rätt. Slowdive och framförallt deras skiva ”Souvlaki” blev ett soundtrack för mina tidiga tonår och det får mig att komma in på Neil Halstead som nämligen var medlem och en av grundarna av Slowdive. Nu kommer tredje skivan i eget namn och den distade elgitarren är sedan länge utbytt mot en akustisk. Flera gånger under lyssningen kommer jag att tänka på Damien Rice. Halstead sjunger på samma hesa viskande sätt men betydligt mindre tillgjort än Rice och flera låtar håller väldigt hög nivå. Inledande Digging Shelters är vacker folkpop med fina stråkar och Bad drugs and minor chords som låter som ett avskalat Teenage Fanclub. Som skiva betraktat blir det något enformigt med det lågmälda anslaget och vissa låtar lider på brist på bra melodier men ”Palindrome Hunches” är en angenäm lyssning. Att skivan har ett av årets snyggaste omslag gör inte heller saken sämre.Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Johannes, 2013-04-04 22:26:51 (83.253.242.11)

Med det blygsamma recensionsutrymme som står till förfogande känns det lite bortkastat att hälften av texten används till recensentens komplett ointressanta självbiografi... Skriv om musiken, för perkele!

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner