Joyzine.se


Recension - Skiva

V/A
Jul i folkton, 2006
Skivbolag: Amigo Musik
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2006-12-19
Hemsida: -

Julen möter den svenska folkmusiken, där har ni upplägget för ”Jul i folkton”, förmodligen den enda julskivan som kommer undan med hedern i behåll i denna stundande högtid. Konceptet är faktiskt alldeles lysande när man tänker efter. För att nå den där mysiga urkänslan som alla högtider bör handla om, innerst inne, vad är då bättre än att närma sig via något så rent och äkta som folkmusik? Till sin hjälp har man dessutom anropat väldokumenterade eldsjälar som Louise Hoffsten, Sofia Karlsson, Ale Möller och Lena Willenmark, bland många andra duktiga musiker som också återfinns på skivan.

”Jul i folkton” är ingen klassisk julskiva, men det trodde ni ju inte heller vid det här laget, men detta kan också leda till lite bekymmer. Nog för att det är viktigt att ta ut svängarna och utmana ibland, men det får inte bli för mycket och gå till överdrift. Jag skulle nog påstå att ”Jul i folkton” kan bli lite av en vattendelare. Antingen tycker man att initiativet är genialt och resultatet riktigt trevligt, eller också tycker man att det hela bara är onödigt trams. Jag hör till den första kategorin. A capella-duetten Jungru Maria, mellan Sara Isaksson och Sofia Karlsson, ger rysningar i kroppen.

Jag vet inte riktigt vad det är med mig nu för tiden, men det är något med svensk folkmusik som får mina cylindrar att gå igång. Det är stämningsfullt och vackert på samma gång. Fiolen som instrument är grymt underskattad. Men att helt klassa ”Jul i folkton” som folkmusik känns lite missvisande. Grunden är folkmusik, men det dyker även upp lite mer bluesiga och jazziga element beroende på vem som tolkar respektive låt. Att sedan blanda julens allra finaste berättelser med de allra varmaste av budskap, fritt från kommersialism, gör det också lättare att relatera till och ta åt sig av. Perfekt som bakgrundmusik när man väl satt sig till bords med nära och kära.

Nackdelen med en sådan här skiva, vilket gäller alla andra skivor med samma koncept, är att livslängden inte är särskilt lång. ”Jul i folkton” passar ypperligt att ta fram när det närmare sig tredje och fjärde advent, den är mindre mysig en solig julidag till exempel. Men detta är ju något man köper när man köper skivan så att säga. Precis som man har julpynt har man julmusik. Och som julpynt skulle jag låta ”Jul i folkton” få stå på en betydande plats i hemmet.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Julspecial 2009
V/A (2004-01-01)
V/A (2013-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner