Joyzine.se


Recension - Skiva

Speedfreaks
Out for kicks, 2006
Skivbolag: Mondongo Canibale Records
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2006-07-04
Hemsida: www.speedfreaks.se

Nu gäller det att hålla tungan rätt i munnen. Jag ska försöka skilja på vad som är bra musik och den tjusning som finns med artister som älskar sin egen musik även om den inte är särskilt bra. Speedfreaks är ett band från Sveriges baksida, Göteborg, som får illustrera de två poänger jag försöker göra. Dessa fromma små gossar släppte sin första fullängdare, ”Born a rocker, Die a rocker”, för fem år sedan. Redan titeln avslöjar att det handlar om riffbaserad sleazerock där attityd, hastighet och antal solon premieras före kvalitativt låtskrivande. ”Out For Kicks” är en naturlig fortsättning och således inget undantag.

Trots detta är ”Out For Kicks” ingen dålig skiva. Om man ser till den mängd kärlek och ren spelglädje varje Speedfreaks-låt är gjord av vill säga. Som ett rent musikaliskt verk är skivan otroligt trist och intetsägande. Visst går det undan, men det brister ganska betydligt i sångprestation och melodiskapande. Men det är fortfarande inte det som är poängen.

För att få med en liten dos dubbelmoral skulle jag säga att det ligger väldigt mycket i den otroligt banala titeln ”Born a rocker, Die a rocker” och att det också fångar Speedfreaks som band. Här handlar det inte om att skriva låtar som kommer att bli odödliga hits, det här handlar om en livsstil och en hyllning till genren i sig. Vad det handlar om är myten om sex, drugs and rock’n’roll.

För att återkoppla till inledningen, för mig handlar bra musik om något nyskapande och innovativt som både förmedlar starka känslor och sköna sinnesstämningar. Speedfreaks är varken nyskapande eller särskilt säregna, men de brinner för vad de gör. Även om jag har lite svårt med ”att-blåsa-upp-sig-så-man-spricker-attityden” har jag full förståelse och respekt för de som lever efter denna devis.

Så gillar ni band som Motörhead, Velvet Revolver och Supersuckers finns det en chans att ni också kommer att gilla Speedfreaks. Även om de inte alls sticker ut på samma sätt som sina influenser huserar de ändå inom samma genre, och det räcker för många.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Supersonic Speedfreaks ()

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner