Joyzine.se


Recension - Skiva

Martin Prahl
Through The Dark, 2011
Skivbolag: Dead Air For Radios
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-02-04
Hemsida: www.martinprahl.com

Jag skrev en krönika för några år sedan om att idrott och musik inte alltid går hand i hand. Eller kanske snarare att idrottsrörelsen i sig för det mesta har ruggigt taskig musiksmak. Det är en uppfattning som jag inte har något som helst skäl att omrevidera. Det tycks helt enkelt som om det är något som vi som diggar båda världarna (musik och idrott alltså) får lära oss att leva med.

Om fotbollsvärlden är värre än någon annan idrottsvärld vet jag inte, men det har ju dykt upp några hemska exempel på senare år där folk trott att de kunnat vara både duktiga spelare och musiker. Jag tänker framförallt på Mats Rubarth och hans Casablanca, eller ännu värre (Id)Ola. Jag ryser bara jag tänker på den sistnämnde.

Risk för ytterligare en sådan kalkon när Martin Prahl, son till synnerligen framgångsrike fotbollstränaren Tom Prahl och också en gång i tiden landslagsspelare i U18, debuterar med ”Through The Dark”? Verkligen inte! Ni minns vad jag skrev om den här mannens demo ”October Songs” och kanske framförallt superlåten Everything to lose i slutet av 2008: ”sångaren lyckas få in alla världens känslor i sin röst [...] Det är årets demolåt alla kategorier”. Han fortsätter på det spåret här och är med andra ord vad man skulle kunna kalla undantaget som bekräftar regeln.

”Through The Dark” är fylld med rockmusik som ibland drar åt folk- och ibland åt pop. Martin Prahl låter rösten stå i centrum och hittar förvånansvärt lätt fram till de riktigt vassa melodierna. Det hörs att det här inte är något hafsverk. Det är elva låtar som putsats och arrangerats tills de hittat sin ultimata form. Följaktligen låter det väldigt proffsigt och medryckande.

Det kommer förmodligen inte som någon överraskning för någon att jag tycker så, men Everything to lose är fortfarande bäst. Det inledande titelspåret kommer dock inte långt därefter och det är faktiskt ingen melodi som faller ur ramen. ”Through The Dark” är en stark platta som rekommenderas varmt till alla som gillar välsjungen och mjuk rockmusik. Stöd Martin Prahl med några kronor istället för att köpa den senaste teveannonserade dussin-singer/songwritern från staterna. Jag lovar att han är bättre...trots att han är fotbollsspelare.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Martin Prahl
Verklighetens Kevin Walker
Martin Prahl ()
Martin Prahls Skelter Wheel (2012-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Anna, 2011-07-28 01:42:26 (213.112.131.158)

Grym platta!!!

Björn, 2011-03-03 08:36:32 (83.254.128.90)

Håller med Tomas, fantastiskt bra debut! Everything To Lose och My Weakness är mina favoriter.

tomas, 2011-02-24 19:21:04 (90.230.114.248)

Detta är ta mig f-n årets bästa cd så långt!!!!!

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner