Joyzine.se


Recension - Skiva

Stars
The Five Ghosts, 2010
Skivbolag: Vagrant Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-09-08
Hemsida: www.youarestars.com

”The Five Ghosts” är spröd och bräcklig, docksöt och upprymmande, discopunchig och reflekterande på en och samma gång. Kort och gott, essensen av kanadensisk popmusik presenterad i sin vackraste mångfald.

Det går egentligen inte att säga att Stars, avknoppningen från Broken Social Scene med undersköna Amy Millan vid mikrofonen, låter si eller så och att de representerar det ena eller det andra. Det mesta skiljer sig från låt till låt. Sinnesstämningar skiftar, lekfullheten släpps fri eller hålls i sin linda. Att resultatet kan bli sådant är begripligt när hela manskapet är med och komponerar, men att de dessutom suttit ner tillsammans i ett rum och skrivit tillsammans gör att det finns en enhetlighet som är viktig för det här albumet.

För även om ”The Five Ghosts” har många sidor är det långt ifrån något splittrat album. Stars låter sina smäckra melodier, ofta kryddade med läcker stämsång, jobba lika frekventa som sköna gammalt ironiskt bilnkande synthar. Själva melodierna (vare sig det framförs eller instrumentalt eller som sång) är det viktiga, inte hur eller med vad de gestaltas. Det är lite av den hemlighetsfulla känsla som uppstår som är den riktiga styrkan hos Stars.

Det finns ingen anledning att börja orera om favoritspår när skivans samtliga melodier jobbar så effektivt i symbios med varandra. ”The Five Stars” är helt klart ett väldigt starkt popalbum och det visar dessutom att det har god livslängd. Något som är synnerligen viktigt i flyktiga musikaliska tider som dem vi lever i.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Accelerator 2008
Tony Clifton
Moonlit Sailor (2014-01-01)
Starship Monolit (2012-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner