Joyzine.se


Recension - Skiva

Babian
Hälften Dör Av Fetma, 2010
Skivbolag: Troglodyte Records
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2010-03-15
Hemsida: www.babian.nu

Som den bittra gamla gubbe jag börjar bli (är det normalt att ha 30-årskris i tja, 30 år?) ska det till mer än lite” la-la-la”, ”oh-oh” eller ”yeah, yeah” för att tina upp mitt gamla stenhjärta. Fast det klart, då pratar vi musik. I andra fall räcker det med att någon ska ramla och slå sig eller trampa i någon form av djurspillning för att jag ska dra på smilbanden - min standard är kanske inte så hög ändå? Frågan är då, vad händer om någon trampar i Babianspillning (och därtill kanske slår sig)?

Babian ja. Ett band som vill för mycket med för svagt material löd mitt omdöme när jag såg dem på grymma minifestivalen Popadelica i Huskvarna Folketspark förra året. Det var bomber och raketer, flygande tamburiner och härligt skorrande skånska men… just det, låtarna? Sådär bara. Mycket pose för lite innehåll. Men så kan det vara i början, Babian blev knappast signade för sin låtkvalité, Babian är ett energiskt liveband, som bör upplevas som ett sådant, med charm och finurliga texter och kommer så att förbliva.

”Hälften Dör Av Fetma” gör ingen besviken, och ingen förvånad. Det är energiskt, det är skojfriskt och det finns tydliga små lån från rocken á la 60-och 70-tal. Och självklart en och annan härligt syrlig kommentar om samtiden (Idol – kunde inte ha sagt det bättre själv). ”Hälften Dör Av Fetma” är bättre än den självbetitlade debuten, men räcker det ända fram?

Mja. Det finns ett par riktiga rackarrökare att svänga sina lurviga till, det är ingen tillfällighet att catchiga Ingenting + Ingenting gått sig varm på populärradio, men så finns det också de där andra låtarna, de som kunde kvitta. Å andra sidan behöver man ju ett par dalar för att helt kunna uppskatta topparna när de väl kommer. ”Hälften Dör Av Fetma” är en nog så god anledning till att få ut Babian på vägarna igen, och en nog så god anledning för dig att gå och se dem när tillfälle ges. Det räcker så.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Popadelica 2009
Vi är blott våra relationer
Babian (2008-08-02)
Babian (2012-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner