Joyzine.se


Recension - Skiva

At The Gates
Under a serpent sun: The story of At The Gates (DVD), 2010
Skivbolag: Earache
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-03-12
Hemsida: www.atthegates.se

Som en tredjedel av boxen ”The Flames of the End” berättar gitarristen Anders Björler historien om At The Gates under namnet ”Under a serpent sun: The story of At The Gates”. Det är en vandring på drygt två timmar från starten i de göteborgska förorterna på 80-talet och fram till den bejublade återföreningssommaren 2008.

I grund och botten är det naturligtvis oerhört intressant. Det är det nästan alltid när betydelsefulla orkestrar berättar från insidan och även om Björler inte lägger ut texten jätteavslöjande backar han inte för svåra ämnen. Klart att det ur ett rent nyfikenhetsperspektiv hade varit mer spännande att frossa i bandets osämja mot slutet (vilket berörs flyktigt) än att höra tugget om tapetrading och folköl när det begav sig i tonåren (vilket omtalas rikligt) läggas ut för ytterligare en gång i ordningen. Men den här dokumentären är en hyllning till bandet lika mycket som den avslutande turnén och fungerar utmärkt som sådan.

Alla bandmedlemmar får rikligt med plats att uttala sig (även om det naturligtvis är vokalisten Tompa Lindberg som utmärker sig mest) och längs vägen intervjuas dessutom en hel rad figurer som figurerat i bandets omgivning. Shane Embury (Napalm Death), Aaron Stainthorpe (My Dying Bride) – båda fångade under fjolårets Metaltown – Mikael Stanne (Dark Tranquillity) och producenten Fredrik Nordström för att nämna några.

Intervjuer varvas med skakig handkamera från förr, fotografier och förevigande av återföreningsgigen 2008. Vad jag kan tycka är lite märkligt är att det trots en rikligt tilltagen speltid ges så lite utrymme åt musiken. Visst, det talas om den hela tiden, men i den mån At The Gates klassiska toner framförs görs det i brottstycken som abrupt avbryts och aldrig riktigt tillåts få fäste. Det är synd.

Som helhet är ”Under a serpent sun: The story of At The Gates” en kul inblick i historien om ett av metals mest inflytelserika band. Men den håller långt ifrån ”Slaughter of the soul”-klass.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Metaltown i bilder
Terrortory
At The Gates (2011-06-17)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner