Joyzine.se


Recension - Skiva

Mathias Holmgren
Tänk om jag dör nu inatt, 2009
Skivbolag: Mathias Holmgren Musik
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-12-09
Hemsida: www.mathiasholmgren.se

Ingen hade lyft på ögonbrynen eller tyckt att det var något konstigt om Fame Factory-prinsen, före detta Barbados-stjärnan och schlagerbögen Mathias Holmgren släppt ännu ett album med inställsam musik och sönderpolerad yta. Det skulle vara den naturligaste saken i världen. De flesta som en gång tagit steget in i den så kallade showbiz kommer aldrig ur den och har aldrig civilkurage nog att släppa något som verkligen betyder något.

Mathias Holmgren ville emellertid något annat. Personliga motgångar, ekonomisk knipa och processen att komma ut ur garderoben har fått honom att vilja säga något med sin musik. Att nå ut med något som faktiskt betyder något mer än pengar för höga listplaceringar och glittrigt glamorösa kläder i överskattade teveprogram. Resultatet är ”Tänk om jag dör nu inatt” och Holmgren ska ha cred bara för att han försöker.

Men faktum är att den här skivan faktiskt berör. Det är inte bara tomt försäljningssnack som sen backas upp av samma gamla opersonliga slit och släng tongångar så som det brukar vara. Mathias Holmgren tycks uppriktig och sjunger ett par riktigt smäktande ballader som om de kom från hjärtat. ”Tänk om jag dör nu inatt” handlar om pop med texten i centrum och där Holmgrens lena röst snarare svävar på sanningar än på krasst ekonomiska baktankar. Det är så väl överraskande som glädjande.

Sen ska vi naturligtvis inte sticka under stol med att ”Tänk om jag dör nu inatt” är ett steg på vägen. Mathias Holmgren rör sig fortfarande i en genre som gärna putsar en aning för mycket och i några spår hörs ett surt gammalt arv från tiden som dansbandssångare. I närheten av den naturliga innerlighet som finns hos Lasse Lindh och Staffan Hellstrand (vilka båda bidragit med låtar till den här plattan) kommer Mathias Holmgren aldrig. Konstigt hade väl så varit. Man kan inte bara vända ryggen åt en karriär och starta en ny, det fungerar inte så. Men den här skivan visar i alla fall på ett ärligt uppsåt och är en otroligt mycket större glädjande överraskning än vad jag någonsin hade kunnat förvänta mig.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner