Joyzine.se


Recension - Skiva

The Sounds
Crossing the Rubicon, 2009
Skivbolag: Warner
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-06-02
Hemsida: www.the-sounds.com

Alla band blir äldre. Alla band kommer förr eller senare att mogna i sitt sound och röra sig bort från det där riktigt ungdomliga som en gång funnits där. Det behöver inte alltid vara medvetet och kan låta på många olika sätt, men de som argumenterar emot det påståendet (jodå de artisterna finns!) är bara imbecilla dummerjönsar. Allt har sin tid. Förr eller senare är det dags att gå vidare.

”Crossing the Rubicon” är plattan där The Sounds släpper sitt ungdomligt partyfyllda förflutna (jag talar om musiken inte Maja Ivarssons påstådda avvänjningssejour här) och istället strävar framåt mot något de verkligen är idag. Stänkare som Hit Me, Living in America och Song With a Mission står stolt kvar i diskografin och kommer säkerligen att fortsätta vara energiska livefavoriter. Men i sitt låtskrivande har The Sounds plötsligt tagit ett steg längre.

Jag kan få det att låta som om gruppens tidigare ansträngningar är skräp. Så är det förstås inte. Jag gillar det mesta som givits ut med deras signatur. Men jag är tveksam till att de skulle kunna ta det sprudlande uttrycket med snabba studsiga (och ofta ganska sjavigt spelade) låtar särskilt mycket längre. Att ”Crossing the Rubicon” inleds med några försök att flörta med det förflutna förstärker bara den känslan.

Istället för att bara plöja på i gamla inkörda spår siktar band här efter något som är en aning mer subtilt. Tempot är lägre, kompositionerna mer eftertänksamma och även om det omisskännligt hörs att det är The Sounds har skränigheten ställts åt sidan till förmån för låtar som är riktigt snygga. På köpet har bandet lagt sig till med en egenskap som tycks vara det ultimata kvittot på mognad. Låtarna växer med antalet spelningar.

I slutändan blir ”Crossing the Rubicon” en aning sömnig, men jag välkomnar The Sounds nya grepp på sin musik. Och ni som verkligen diggar det gamla materialet behöver inte vara oroliga. Den här skivan funkar också att spela till grillen.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa 2013 enligt Mikael Mjörnberg
Årets bästa 2013 enligt Ricky Holmquist
The Sounds (2006-07-14)
The Sounds (2009-07-02)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner