Joyzine.se


Recension - Live

Spleen United
Popadelica, Huskvarna
2009-05-02
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-05-03
Hemsida: www.spleenunited.dk

Festivalens peppsnack har handlat mycket om att våga upptäcka nytt i ett grymt utbud. I realiteten är det inte riktigt så. Lineupen är förmodligen en av de svagare i arrangemangets korta historia och publiken som letat sig dit är inte alls särskilt intresserad av att njuta av annat än den strömlinjeformat svenska popmusik som står för majoriteten av utbudet. Hur förklarar man annars att mer experimentella och udda band som Ättestupa och Spleen United från Danmark tvingas kämpa inför väldigt små åskådarsamlingar?

Följaktligen får Spleen United inte alls den uppskattning de förtjänar. Det är lite folk inne på Popparketten redan när de börjar och efter att de avfyrat en fantastisk discotrancedänga på uppemot tio minuter och Markus Krunegård börjat fundera på att kliva på den andra scenen tunnas det ut ytterligare. Tillslut känns lokalen fruktansvärt ödslig. Det är synd om bandet, poppubliken verkar inte alls förstå deras grej.

Men vi som är där får i alla fall avnjuta Popadelicas allra bästa spelning. Danskarnas vaga mix av synthrock och dansmusik gör sig förträffligt i liveformatet och trots den tunna uppslutningen verkar bandet taggat. Utan att kompromissa med melodierna vilar gruppen på suggestivt pumpande bas och tunga beats som smyger sig längs med ryggraden och upp till vällustcentrat i hjärnan. Det gör ingen skillnad om congas byts mot synthar och vice versa, Spleen United hanterar det hela med den äran och det låter, trots att sångaren Bjarke Niemann tillslut ser ut att tröttna på det tama gensvaret, väldigt bra.

Mest lysande är förstås den utdragna dansdänga som får popfolket att fly lokalen, det är lite symptomatiskt för Spleen Uniteds spelning, men någon form av klimax nås ändå när de mot slutet lånar fullständigt oblygt från Faithless (Insomnia i skön nordisk tappning). Jag lämnas med en oerhört skön känsla i kroppen och den uppfattningen att danskarna kom till fel festival. Som bokning till Arvika hade det här varit fullsatt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Popadelica 2009
Bahnhof

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner