Joyzine.se


Recension - Skiva

Sabaton
Carolus Rex (svensk version), 2012
Skivbolag: Nuclear Blast
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2012-05-23
Hemsida: www.sabaton.net

Hårdrock på svenska behöver inte vara en dum idé. Det finns flera exempel på häftiga experiment med det svenska språket och kaxigt aggressiv musik, men när Sabaton får storhetsvansinne och spelar in ett album om Karl XII på modersmålet slår det över fullständigt.

Jag vrider mig generat i låt efter låt när ”Carolus Rex” snurrar. Det behöver inte vara fel att sjunga på svenska. Det behöver inte vara fel att besjunga historia i allmänhet och krig i synnerhet. Men ska man göra det måste man göra det med någon form av självinsikt och självironi.

Inget sådant finns med i bilden när Sabaton besjunger den svenska stormaktstiden. Istället tar man allt på stort gravallvar och har rent av jobbat i tät kontakt med historikern Bengt Liljegren för att allt ska bli så historiskt korrekt som möjligt. Istället för att ta sig an konceptet med lite humor tar man på sig någon form av ställföreträdande roll som svulstiga utbildare.

Därför vrider jag mig i plågor när Joakim Brodén proklamerar ”för kriget det kan förgöra en man” i En livstid i krig (en storslagen och pampig bit som tillsammans med titelspåret rent musikaliskt är klart vassast på den här skivan) på fullaste allvar. Exakt samma strof med lite klädsam självironi hade kunnat vara upplyftande värre, i gravallvarets version blir det bara sanslöst pinsamt.

Så där pretentiöst uppblåst blir det i låt efter låt och jag har väldigt svårt att ta in det. Eller så beror reaktionen mest på att skivan som helhet mest består av torftigt träig power metal långt ifrån Sabatons mest hittiga stunder. Att det musikaliskt är långt ifrån någon topprestation hjälper i alla fall inte till att framställa de svenska texterna i bättre dager. Plötsligt känns det ganska logiskt att fyra sjättedelar av bandet valde att kasta in handduken efter att inspelningen var avklarad.

Och så har vi den där baksidan med hela projektet att sjunga om, av icke rumsrena grupperingar omhuldade, Karl XII och att dessutom göra det på svenska. Något som inte kommer vara något problem utomlands, men som ofrånkomligt blir en het potatis i Sverige.

Jag tror inte för en sekund att Sabaton själva är oklädsamt högerviftande nationalister och tror på varje stavelse när de orerar om att alla har rätt till den svenska historien och att det är imbecillt att man ska misstänkas för högerextremism bara man närmar sig historieskrivningen. De har så klart rätt. Men det spelar ingen roll. När man närmar sig ämnet, spelar någon svulstig metal-variant och dessutom sjunger gravallvarligt på svenska balanserar man farligt nära Ultima Thule vare sig man vill eller inte. Risken för missuppfattning är överhängande.

Uppsåtet får vara hur ärligt det vill, risken är ändå överhängande att det här blir låtar som skrålas högre i nationalistiska sammanhang än bland folk som faktiskt gillar bra metal.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

En vacker liten saga från Sweden Rock 2008
Metaltown 2013
Sabaton (2008-01-01)
Sabaton (2012-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Gustaf, 2012-05-29 21:37:38 (90.228.227.6)

Tycker att kopplingen till någon slags nationalism och högerextremism är helt befängd. Det här är att skapa ett problem som inte finns, typ som att klaga på att "Nogger black" var en rasistisk glass.

oskar, 2012-05-29 11:14:23 (81.226.131.164)

Du vet ju verkligen inte vad du talar om, vem har ens gett dig det jobbet? Du kan ju inget om metal, inget om sabaton och inget om Ultima Thule! Sabatons bästa album hittills och de svenska låtarna är dem bästa, något nyskapande som verkligen visar att Sabaton är sveriges största metalband!

Kalle, 2012-05-27 13:10:19 (46.194.104.197)

Tror aldrig jag läst en lika dålig och verklighetsfrånvändande recension som denna. Har du ens lyssnat på texterna? Sabaton beskriver ofta krigens helvete. Vad är för övrigt fel med att prata Svensk historia utan att som "Blyger" skyla ansiktet samtidigt? Håller med Olle här, vad är det för fel på Ultima Thule? Läs deras texter istället för att leka grävande journalist, något du helt saknar förmåga till.

Olle, 2012-05-24 19:44:06 (80.216.1.117)

Vad är det för fel på Ultima Thule då? De fick en rasiststämpel som de inte förtjänade.

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner