Joyzine.se


Recension - Skiva

Allhelluja
Breath Your Soul, 2009
Skivbolag: Scarlet Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-03-18
Hemsida: www.allhelluja.com

För några år sedan skrev jag om italienarnas andra album ”Pain is the game” och att det var en juste platta men utan riktig variation. Då hade gruppen gasat på genom två snabba plattor med exakt samma stuk. En korsbefruktning mellan osande stoner'n'roll och death metal i all ära, men den behövde ett visst mått av variation för att kunna fungera i långa loppet.

En hel del har hänt sedan dess. De tre år som förflutit sedan ”Pain is the game” har inneburit ommöbleringar i så väl sättning som sound. Viktigast är naturligtvis att tuffe dansken Jacob Bredahl lämnat orkestern och att sången numera hanteras av två herrar, Trevor (Sadist) och GL Perotti (Extrema). Musikaliskt har det här naturligtvis också inneburit att Allhelluja (som i grund och botten är skivbolagskillen Stefano Longhis skötebarn, han så väl trummar som sköter om lanseringen) utvecklats. De är inte lika rakt på sak-kaxiga längre och gräver djupare i mer metalorienterade genrer.

Variationen är naturligtvis inte världsomvälvande. Allhelluja är fortfarande ett band som låter rock och metal beblandas i en ohelig allians, men utgångspunkterna har förändrats en aning. Istället för att ohämmat utgå ifrån ett svettigt rocksväng sneglar italienarna på både doom och sludge och försöker framstå som lite mer intellektuella än bara rockkåta. Det innebär mer komplexa låtar och mindre dansvänliga refränger än vad som varit fallet på tidigare plattor.

En förändring var givetvis nödvändig. Det hade inte fungerat med ännu en platta som bara trampade på i samma spår. Då hade Allhelluja försvunnit från radarn. Ändå känner jag ett sting av besvikelse när ”Breath Your Soul” ljuder. De förändringar som gjorts i musiken gör helt enkelt att gruppen framstår som mindre egen och utmanande. Det är fortfarande bra, men inte alls lika kul som när Longhi första gången släppte fram sin skapelse i rampljuset.

Däremot fortsätter gruppen framgångsrikt med sin genomtänkta grafiska profil. Allhelluja-plattor är sådana folk skulle kunna köpa bara för omslaget och det är mer än man kan säga om många band inom rock'n'roll.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Scarlet Records
Allhelluja
Allhelluja (2005-01-01)
Allhelluja (2006-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner