Joyzine.se


Recension - Skiva

Dir En Grey
The marrow of a bone, 2007
Skivbolag: GAS
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-04-17
Hemsida: www.direngrey.co.jp

Bland de uppstickande rockband från Japan som briserat i Europa de senaste åren är det utan tvekan Dir En Grey som slagit störst. Högst på listan över gruppens skalper står det pris för bästa musikvideo som de tilldelades av MTVs Headbangers Ball ifjol. Men de kan även ståta med utsålda konserter och trånande flickhjärtan.

Vad som gör Dir En Grey så speciella jämfört med övriga Japan-gäng har jag svårt att avgöra. Visst hör jag kvaliteten i gängets musik, men främst framstår den som schizofren. Efter rocksnyftaren Conceived Sorrow som inleder plattan hinner japanerna avverka så väl hardcore som neometal innan de avslutar med en popflörtande kant. Bilden av galna japaner som blir lyckliga av att bara få experimentera med sin musikalitet är allt för tydlig.

Som bäst är orkestern när de baserar sin musik på fläskigt groove. Som i lysande The Fatal Believer. I de mest utflippade partierna känns japanerna mer effektsökande än genuina. Där är det mer spel för galleriet och hårt för det hårdas skull. Det går helt stick i stäv med de flickflörtande poppartier som har en självklar plats i Dir En Greys musik.

Frontmannen Kyo är tydligen något av en flickidol på hemmaplan. Personligen tror jag dock att gruppen rent kvalitetsmässigt skulle tjäna på att tona ner det gulliga så väl som det hårdaste och satsa på svängig neometal. Men jag kanske inte är den rätta målgruppen? En av Sound Pollutions trainees berättar, på fullaste allvar, i ett email att vågen av japanska rockband på våra bredgrader främst tilltalar flickor under 20 med färgglatt hår och ett intresse för Japan. Jag flinar och tycker trots allt att Dir En Grey är ganska kul.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Festivalarrangörerna reflekterar
Dir En Grey (2008-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner