Joyzine.se


Recension - Skiva

Netherbird
The ghost collector, 2008
Skivbolag: Pulverised Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-08-17
Hemsida: www.netherbird.com

Frontmannen Nephente uttalar sig i senaste Close-Up Magazine om att han tycker det är synd att så många nya gäng sågas på nätet. Att den uppsjö av recensenter som ska tycka till ibland gör mer skada än nytta med sina omdömen. Om det är självupplevt under Netherbirds demodagar eller inte förtäljer inte historien.

Vidare konstaterar sångaren att samma recensenter på ett orättvist sätt jämför nya band med sådana som existerat länge och kunnat förfina sin konst. Det är garanterat baserat på egna upplevelser. Jämförelser med Cradle of Filth lär Netherbird ha fått leva med sedan dag ett och nu när de släpper sin första fullängdare är det faktiskt inte fel att plocka fram en jämförelse banden emellan.

Visst, Netherbird har inga EMI-muskler bakom sig och heller ingen övernitiskt putsad produktion, men som låtskrivare tävlar de i samma liga. ”The ghost collector” är som en snällare variant av sentida Cradle of Filth. Teatralisk black metal står på schemat och Netherbird laborerar framgångsrikt med djupa stämningar. På sina håll lyser det till och med igenom att det står en del heavy metal hemma i skivhyllan.

Pulverised-debuten är ett hopplock av material från tidigare inspelningar (vilken dröm för ett skivbolag som då kan lobba med en uppsjö av celebra namn som tidigare varit behjälpliga i Netherbirds produktion) och visar på en påtaglig mognad. Det nyaste materialet känns en aning starkare än gamla experiment som Blood orchid och Boulevard black. Inget faller direkt ur ramen och det enda som gör att ”The ghost collector” inte letar sig upp till ett högre betyg är att jag helt enkelt blir mätt. 13 lååånga spår med tivoliblack är väldigt, väldigt mycket.

Annars kan Nephente och hans kompanjoner vara lugna. Det här kommer inte sågas på nätet och även om Cradle of Filth möjligtvis står för lite mer stabilitet är Netherbird definitivt med och konkurrerar på ganska lika villkor. Detta råder det ingen tvekan om.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Netherbird ()

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner