Joyzine.se


Recension - Skiva

Benighted
Icon, 2007
Skivbolag: Osmose Productions
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-12-04
Hemsida: www.staybrutal.com

Fransoserna Benighted når inte riktigt lika långt den här gången som de gjorde med föregångaren ”Identisick”. Den femte fullängdsansträngningen ”Icon” är fortfarande en total galenskap av dödsmetall och grindcore (så passande då att plattans textkoncept kretsar kring hjärnverksamheten hos en psykotisk man), men låtarna når inte fram på samma kompromisslöst sköna sätt som var fallet med föregångaren.

Det hindrar dock inte ”Icon” från att vara en hörvärd platta. Fransmännen väver in sjösjukt svängiga rockpassager i sin annars kompakt manglande musik på ett imponerande sätt och i Julien har de en totalt bindgalen sångare. Precis som på ”Identisick” imponeras jag av snubbens sätt att sjunga så att man omöjligt kan höra vad han säger. Oavsett om det rör sig om ljusa hardcoreskrin eller djupa dödsgrowl.

Orsaken till att ”Icon” inte riktigt mäter sig med sin köttiga föregångare ligger förmodligen i att fransmännen har tänkt den här gången. Låtstrukturerna skvallrar om ett band som velat skruva sin musik lite extra, ett varv för mycket. Någonstans mitt i allt det där försvann den morbida hitkänsla som gjorde ”Identisick” till en oväntad favorit.

Jag uppskattar dock det djärva greppet att blanda in en snutt fransk rap i Grind Wit. Benighted går i bräschen för vinlandets scen av galna dödsband och ”Icon” bör höras. Inte minst för sin skogstokige sångare.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

De bästa skivorna 1999
Benighted (2006-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner