Joyzine.se


Recension - Skiva

Avatar
Schlacht, 2007
Skivbolag: Gain
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-11-06
Hemsida: www.avatar.net

Jag älskar skivtiteln. Den är så träffsäker, så smart, så rätt. Att Avatar sen knappast är hårdrocksbandet som levererar riktiga slaktepos är oväsentligt, att bara ha staken att döpa sitt album till ”Schlacht” är beundransvärt.

Musikaliskt har de göteborgska ynglingarna färdats en bra bit sedan debuten ”Thoughts of no tomorrow” som lanserades ifjol. Den innehöll till majoriteten låtar som hängt med länge och varit givna fundament i bandets demorepertoar. Det är egentligen inte förrän nu, med ”Schlacht”, Avatar verkligen får bekänna färg. Att plocka ihop en skiva som man kunnat komponera till under flera år är lätt, att följa upp den inom en mycket tightare tidsram är betydligt svårare.

Avatar klarar provet med beröm godkänt. Det låter fortfarande mycket västkustscen anno sent 90-tal om gruppen. Men på ”Schlacht” har de vävt in sina melodiösa slingor och raka smiskrefränger i något mer diffust och smutsigt. De har kvar sin catchighet, men lagt till en ytterligare dimension i sitt låtskapande. Nu är det inte bara snyggt och medryckande längre, utan även tungt och nyanserat. Det är en utveckling som Avatar behövde för att fortsätta hålla sin musik intressant.

Kalla det uppdaterad västkustdöds och ni är inte fel ute. Vad som håller Avatar borta från högre betyg är att när arbetshastigheten skruvats upp har de inte hunnit med att svarva ihop 12 riktigt vassa låtar. Kvaliteten skiftar lite väl mycket låtarna emellan på ”Schlacht”. I stänkare som Wildflower, All which is black, As it is och The end of our ride är Avatar dock inget annat än lysande. I sistnämnda stycke låter rakt igenom utmärkte sångaren Johannes Eckerström dessutom som en viss Anders Fridén (In Flames) under dennes glansdagar. Vilket givetvis är ett mycket gott betyg.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa 2012 enligt Mikael Mjörnberg
Årets bästa 2012 enligt Johan Norström
Avatar (2012-06-15)
Avatar (2008-08-22)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner