Joyzine.se


Recension - Skiva

Radioaktiva Räker
Finito, 2003
Skivbolag: Beat Butchers
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2003-10-27
Hemsida: www.radioaktivaraker.com

Så var det återigen dags att begrava Radioaktiva Räker-liket som spökade under sensommaren. Detta adjö görs med en 26 låtar lång kompilation innehållande sju nya spår samt diverse skåpmat, demos och låtar som inte tidigare figurerat på fullängdsplattor. Föga originellt (även om sällskapet försöker få det att låta så i texten som finns tryckt i boookleten), men den här bye-byeplattan fungerar helt okej.

När trallpunksvågen svepte som hårdast över Sverige i mitten av nittiotalet var räkerna ett av de band som var bäst och mest intressanta (tillsammans med Dia Psalma, DLK och Coca Carola) och de är ett av ytterst få band från den eran som fortfarande går att lyssna på än idag. Vem kan till exempel sätta på en platta med Köttgrottorna eller Ohlsson har semester produktion idag med gott samvete? Därför känns det rätt att det är just Johan Anttila med vänner som presenterar en sådan här blandkompott.

Trallpunk blir ju förr eller senare ganska tjatigt hur mycket man än önskar att så inte skulle vara fallet. Även om räkerna visar sig ha många riktigt bra låtar i sin tidigare överskuggade låtskatt blir det därför lite väl enahanda efter ett tag. Jag tycker dessutom att vissa kompositioner låter betydligt mer Dia Psalma än vad bandet gjort på sina fullängdsalster (vilka som är de omedvetna plagiatörerna låter jag vara osagt). Det finns dock en hel del bra kompositioner att ta till sig här, exempelvis är Bakom spegeln en helt fantastisk punkmelodi.

I de nya låtarna får vi höra ett betydligt mer moget Radioaktiva Räker. Ett band som vidgat vyerna och tagit sig loss ur den trångsynta punkmentaliteten. Även om det då och då manglas tufft på sant punkmanér svävar tongångarna ofta iväg mot helt andra håll, exempelvis rock, pop och visor (!). Mer vikt läggs på melodier och stabilt uppbyggda låtar, något jag glatt applåderar. Som ni säkert förstår är det, det nykomponerade materialet jag uppskattar som mest. Men skivan fungerar som helhet också. Ett givet köp för de gamla fansen (såvida de fortfarande diggar trallpunk) och en trevlig stund för alla andra som inte har något emot denna musikstil.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Radioaktiva Räker (1998-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner