Joyzine.se


Recension - Skiva

The Provenance
Red Flags, 2006
Skivbolag: Peaceville
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-10-31
Hemsida: www.myspace.com/theprovenancesweden

Sedan Scarlet-släppta ”How would you like to be spat at” har The Provenance gått vidare och såväl bytt skivbolag som utvecklat sin musik. På ”Red flags” smyger de in en hel del ökenrock i sitt försök till introvert gothmetal och jag måste säga att det är till det bättre.

Visserligen är de stonerfragment som blommar upp på skivan långt ifrån egna, men jag gillar dem. Både vad gäller rytmsektionens arbete, gitarriff samt ljudbild finns flera kusliga likheter med Queens of the stone ages ”Song for the deaf”-platta. Det är som om Göteborgskonstellationen lagt just det vaxet som mall när de författat rockbitarna som luckrar upp gothmörkret. Det är en snygg apning, något annat kan inte sägas, men lite mer originalitet hade faktiskt inte skadat.

Stonerfragmenten är dock välkomna i The Provenance annars ganska svåra musik. De har det gott förspänt med en duktig sångerska i Emma Hellström och en musikalisk approach som, om man ser till metalbitarna, kan stå någorlunda för sig själv. Problemet är bara att just de där ”hooks to die for” som skivbolaget skryter om i presspapperen fullständigt saknas.

Det var precis samma visa på föregångaren. The Provenance skriver bra låtar fram till refrängerna, fram till den punkt där det måste hända något extra i musiken. Hur mycket de än försöker med melodier och annorlunda slingor dyker det aldrig upp någonting som talar direkt till lyssnaren, rycker med denne i entusiasm. Gång efter annan förväntar jag mig en medryckande refräng, men blir varje gång besviken över grå, krystade försök. Det verkar helt enkelt inte finnas någon i gruppen som har sinne för de där små avgörande detaljerna.

Just detta faktum gör att The Provenance aldrig kan bli annat än ett mellangäng. Visst går deras lättviktsgoth som mer och mer drar åt rock att lyssna på. ”Red flags” är rent av en skiva som har flera poänger. Men utan fingertoppskänsla och de där avgörande momenten kommer det alltid finnas andra band som förefaller mer intressanta.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

The Provenance (2005-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner