Joyzine.se


Recension - Skiva

Nightmare
The dominion gate, 2005
Skivbolag: Regain Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2005-11-08
Hemsida: www.nightmare-metal.com

Frankrike är ostar, fylliga viner, överbefolkade badstränder och femrättersmenyer på hemtrevliga lyxkrogar.
Power metal är Italien, sliskigt, överproducerat och allt som oftast pinsamt pretentiöst.

Jag får inte ihop det. Lika mycket beroende på att jag inte kan förknippa Frankrike med musik som exportvara (hur många franska band kan ni på rak arm spalta upp?) som att det som strömmar ur högtalarna inte alls (som biografin påstår) är power metal. Det tycks lite märkligt att fransmännen, till skillnad från italienarna som pysslar väldigt mycket med metal, lyckats odla fram ett så här vitalt band. Som lyssnare ska vi dock bara vara glada.

Vitalt är ett bra ordval, för trots att bandet existerat av och till och med olika uppställning sedan 1979, är ”The dominion gate” ett verk som visar upp en tidsenlig fräschör. Nightmare hamrar fram energisk heavy metal i samma skola som Nocturnal Rites. De gör det genom hela skivans speltid på dryga 65 minuter och de gör det utan att bli långdragna eller mossiga. De införlivar visserligen några orkestrala och pompösa partier i brygden för att skapa variation. Men det ser jag snarare som extra krydda än något som verkligen behövts.

Att fransoserna frontas av en snubbe – Jo Amore – med kraftfull pipa gör garanterat också sitt till för att ”The dominion gate” framstår som en så pass stark giv. Jag är mycket nöjd med att Frankrike vid sidan av Malmonde och Aes Dana (se där, jag kunde i alla fall nämna några) lyckats producera ännu ett starkt band. Jag kommer dock inte omvärdera min bild av landet som musikexportör. Att detta är det första jag hör av Nightmare trots dess långa existens måste ju betyda något. Bandet kan dock höja sitt mellanfinger mot grannarna och hånle. Frankrike – Italien 1-0. Eller om man hellre ser det så, heavy metal – power metal 5-0.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

The Unguided
En vacker liten saga från Sweden Rock 2008
Nightmare (2008-01-01)
Wartorn (2013-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner