Joyzine.se


Recension - Skiva

Moneybrother
Pengabrorsan, 2006
Skivbolag: Hacka Skivindustri
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-01-23
Hemsida: www.moneybrother.net

I en kommentar i cd-häftet vitsar Anders Wendin om att han på vissa sätt påminner om Ulf Lundell. Det är en ganska oskyldig textkommentar, men musikern är förmodligen lika medveten som jag om att det ligger en hel del sanning i påståendet. Att Moneybrother skulle gå och bli en deprimerad konstnär med alkoholproblem har jag svårt att se. Men när han tolkar favoritlåtar översatta till svenska finns likheter dem två i mellan i så väl röst som musik.

”Pengabrorsan” behövde en månad på sig för att sälja lika mycket som Wendins tidigare, engelskspråkiga, soloskivor. Det fick räcka. Han valde att dra in coversamlingen för att publiken ska kunna fokusera på hans kommande egenförfattade skiva, som lär vara på gång under året. Trots att ”Pengabrorsan” fortfarande är att betrakta som fräsch lär ni alltså få vända er mot begagnatbackarna för att få tag i den.

Varför ”Pengabrorsan” sålde så överväldigande bra kan nog varken jag eller Wendin själv svara på. Kanske har idogt turnerande gjort honom mer folkkär än förväntat? Kanske törstade svenska folket efter att höra favoritartisten skalda på modersmålet? För det kan knappast vara på grund av Ulf Lundell-liknelsen, som trots min övertygelse för många förmodligen framstår som ganska vag, eller låtmaterialet. Det är inte de mest uppenbara hitlåtarna som tolkas om vi säger så.

För oss som inte nödvändigtvis är ute efter omedelbar igenkänningsfaktor är låtmaterialet en styrka. Wendin med band tolkar allt från pop till punk och har ett gott handlag med allt de tar itu med. Bland favoriterna noterar jag Pajas på timlön, en översättning av Ron Sexsmiths Clown in broad daylight och Under bordet som i original hette Off the record och framfördes av My Morning Jacket. Materialet hanteras på ett lekfullt sätt och flera av texterna får faktiskt oväntade poänger på svenska.

Den avslutande jullåten – Falling in love (with christmas time) – som framförs tillsammans med Jerry Williams kan dock knappast framhållas som försäljningsargument. Den visar bara, precis som det oskyldiga skämtet om Lundell, att Moneybrother insett att även han börjar bli gammal. Eller i alla fall äldre. ”Pengabrorsan” är bra, men varför den sålt så mycket bättre än tidigare Moneybrother-vax förblir ett mysterium. Det ska bli mycket intressant att se om han kan hålla försäljningssiffran uppe med kommande album.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Sommaren 2003 1
Sextonåringar sover inte, de tar Siesta!
Moneybrother (2007-01-01)
Moneybrother (2007-10-26)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner