Joyzine.se


Recension - Skiva

Sofia Härdig
The Norm Of The Locked Room, 2012
Skivbolag: Margit Music
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2012-12-20
Hemsida: www.sofiahardig.net

”The Norm Of The Locked Room” är en talande titel. Väldigt talande. Den musik som finns att avnjuta på den här skivan är nämligen som sprungen ur ett förseglat rum där världen ställts på ända och där det var väldigt länge sedan dörrarna var öppna. Det vilar en klaustrofobisk känsla över hela anrättningen och utan att jag kan hjälpa det projicerar jag bilden av hur Sofia Härdig med en galen människas grin och iförd tvångströja sitter halvt nerhasad längs en sprucken betongvägg och sjunger.

”The Norm Of The Locked Room” är inte din vanliga rockskiva. Det är inte din vanliga industriskiva. Det är musik som vänder blicken inåt och där känslan aldrig lämnar det suggestiva. Sångerskan har suttit i ett kargt Berlin och komponerat elektroniskt, slagit sönder gästtagningar av folk som John Essing (bob hund) och Per Svensson (Freddie Wadling) och satt ihop allt efter eget huvud. På ett allt annat än normativt sätt.

Men samtidigt som hela skivan är skruvad, krypande obehaglig och ja, galen, är tonläget ganska lågmält. Vi får inte höra en massa industriella samplingar, ylande dist eller uppgivna skrik. Sofia Härdig jobbar alltjämt med sin sorgsna röst och sina elektroniska popmelodier som må vara deformerade, men som alltjämt ändå är popmelodier. Färgskalan är så svartvit den bara kan vara. Allt framförs bakom ett gråmelerat filter.

Allt det här gör ”The Norm Of The Locked Room” till en fascinerande skiva som kräver många varv innan brickorna faller på plats. Första lyssningen säger inte ett dyft, sen växer materialet. Bitvis är det rent hänförande spännande att lyssna. Bitvis är det fortsatt ganska slentrianmässigt utan egg. Jag uppskattar konceptet och experimenterandet, men jag är inte säker på att Härdig när hela vägen i mål.

Hur säker man nu kan vara på något i det här förvridna landskapet där musiken slås i spillror...

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Sofia Härdig
Joyzineåret: hallelujah
Sofia Härdig (2008-01-01)
Sofia Härdig (2006-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner