Joyzine.se


Recension - Skiva

Sofia Härdig
What It Was (Cds), 2008
Skivbolag: Filthy Records
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2008-08-28
Hemsida: www.sofiahardig.net

Det är synd att kalla det för kärlek vid första ögonkastet, eller i detta fall vid första genomlyssning, första gången jag lyssnade till det elektroniska och karga ljudlandskap som är Sofia Härdig. PJ Harvey-klon rakt genom löd bödelns dom innan det var dags att skrida fram till giljotinen för dekapitering. Två år har passerat sedan dess och nu är frågan om det kan vara dags för en benådning?

What It Was heter första singeln ut från kommande fullängdaren ”Dream” och det märks att Sofia har utvecklats i sitt låtkonstruerande. Om man nu kan kalla utvecklad minimalism för just ett utvecklande. Det är sannerligen en konst att med mycket enkla medel kunna måla upp en så pass stor tavla som Sofia Härdig ändå gör. Ljudlandskapet påminner faktiskt lite om vad Thåström med vänner försökte ge sig på i samband med Sällskapet.

Hur var det då med PJ Harvey-komplexet? Ja, man har ju bara en röst och oftast ett sätt som det känns bekvämt att sjunga på. I Sofias fall råkar hennes röst och approach likna den hos PJ Harvey, så är det bara. Men den här gången är det betydligt mer nertonat, mycket beroende på att låtstrukturen nu har blivit mycket mer egen än vad den varit tidigare. Däremot kan det bli lite väl gnälligt ibland, framförallt i själva huvudnumret, What It Was.

Vad som också stör mig något är att What It Was inte alls är den bästa låten i det här lilla utskicket. Både Renamed och Million Years är strået vassare. Framförallt Million Years är riktigt härligt industrismutsig där Sofia Härdigs skippat det gnälliga mot något mer moderligt; om ”Dream” går i samma fotspår kan Sofia verkligen vara något på spåret. Men än så länge blir det bara godkänt. Ingen dekapitering den här gången.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Sofia Härdig
Joyzineåret: hallelujah
Sofia Härdig (2012-01-01)
Sofia Härdig (2006-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner