Joyzine.se


Krönika

Sextonåringar sover inte, de tar Siesta!

Siestafestivalen föddes 2003. Många av artisterna var mer aktuella då än de är nu och många av besökarna hade precis börjat på mellanstadiet. Fem år senare har Siesta fortfarande en del barnsjukdomar kvar men är, trots detta, på det hela taget en angenäm upplevelse.

Moneybrother, José Gonzalez och Doktor Kosmos. Är det jag som har blivit gammal och sur? Ja, antagligen. Men samtidigt, de är ju inget spännande alls. Visst kommer de med nya skivor, men de är bara en upprepning i vinnande-koncept-stil. Är jag bitter och kräsen redan vid 20? Många är de som är sorglösa och sexton. Eller är det jag som har blivit Krösus och ömt vårdar mitt kulturella kapital? Försöker jag höja mig själv genom att nedvärdera deras smak? Suck, mitt liv var enklare innan jag stiftade bekantskap med Pierre Bourdieu och Michel Foucault… (Hur tuff är inte jag som namedroppar dem då? Va? Va?)

På tal om bitter: ”Hallå tjejer, det regnade så det stod härliga till när Kate Moss klafsade runt på Roskilde i 20 centimeter lera med sina gummistövlar!” Känner jag för att skrika efter tre tjejer med jättegummistövlar och minishorts. Det är säkert 25 grader varmt på campingen och dammet står stilla i luften. Mellan stenar och stubbar slår man sedan upp sitt tält. När det är dags att sova passar man in sig själv i sicksack mellan tre stubbar och hackar tänder fram tills det börjar bli varmt, då man somnar för att vakna två timmar senare av att någon dragit igång Europe på en bandare i tältet bredvid. Men va tusan, Carrie är ju en höjdarlåt.

Brist på musik är sällan ett problem på festival. Det är ju alltid någon som väsnas. Det jag saknar på Siesta är, till exempel Emmabodafestivalens, lättillgänglighet till scenerna. Fylla och festival hänger ihop på samma sätt som musik och festival. Fylla och 500 meter i gassande sol och uppförsbacke mellan campingen och scenerna hänger inte ihop lika bra. Varpå många känner att de sitter utomordentligt bra bredvid tältet och struntar i om de missar ett par band som de hade tänkt se.

På tal om ungdomar som det avdunstar alkohol ifrån... Det var länge sedan jag såg så många ståtliga och fina polispållar på samma plats. Och aldrig förr har jag sett poliser ta ifrån minderåriga hela flak med öl. Stackarna, bara vända tillbaka till systemet och hoppas på bättre lycka nästa gång. På varje polis man ser går det dessutom minst tre stycken ordningsvakter. Det blir många ordningsvakter till slut, och hur Siesta kan behöva så många när Emmabodafestivalen brukar ha kanske fyra stycken är något jag inte begriper. Hela säkerhetssatsningen känns fel. Den största scenen är inklämd mellan ett hus, ett plank och ett ljudtält och vart publiken ska ta vägen om det händer något vill jag inte tänka på. Men herrejisses, här sitter jag och tänker på säkerhet och kommer farligt nära ”mogen nog att prata pension?”…

På tal om mogen så är artisterna knappast svärmorsdrömmar eller förebilder: Hästpojken ägnar tiden mellan låtarna till att förolämpa varandra i stil med ”Martin har AIDS” och ”Pontus är homosexuell”. Jive sägs ha blivit utslängda från festivalen med huvudena före efter att ha blockerat dörrarna till ett par bajamajor med en bil. De själva verkade vara av uppfattningen att alla var med på det och tyckte att det var ett hysteriskt roligt skämt, typ. Det är ju ett intressant och revolutionerande beteende, men vad Siesta behöver är fler intressanta akter på sina scener.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Maria Wikström 2008-06-05

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Stefan, 2008-06-08 21:10:19 (79.102.98.47)

Truckfighters var ju piss intressanta, och är fortfarande. Men visst lite väl mycket populär pop va det kanske, fast överlag riktigt trevligt!

Anna, 2008-06-07 21:09:37 (84.216.47.179)

precis så kände jag också, var inte alla siestas artister sånna som var stora för 4 år sedan? precis samma artister som när jag var 16... men fanns ett par pärlor som var värda att åka för!

Jimmie, 2008-06-07 02:26:48 (85.228.199.68)

konstigt nog så slog siest alla rekord,var nog bara du som låter som en gammal kräsen kärring.

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner