Joyzine.se


Recension - Skiva

Causa Sui
Free Ride, 2007
Skivbolag: Elektrohasch
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2008-02-16
Hemsida: www.causasui.com

Hela huset gungar, eller hur är det man säger? Hela min skalle gungar åtminstone när fuzzrockarna i Causa Sui stampar i sina dist- och fuzzpedaler. Jag kan inte riktigt rå för det, men varje gång jag lyssnar på riktigt groovig och tjock fuzzrock kommer jag att tänka på den rysktillverkade B-kopian till fuzzpedal vid namn Big Muff som jag köpte en gång för länge sedan. Den låter alldeles förskräckligt, med grumligt ljud, samtidigt som pedalen snor volym från själva stärkaren vilket innebär att volymen blir lägre varje gång jag trampar i pedalen. Men det finns en stor charm ändå, när jag väl tryckt in de lilla silvriga knappen är jag i sanning en äkta fuzzrockare!

Min poäng är att så länge man har fantasi och en leklusta så spelar det ingen större roll på vilka grejer man spelar eller vilka pedaler man trycker in. Ett schysst groove är ett schyst groove, och ”Free Ride” fullkomligen svämmar över av schysta grooves. Det spelar ingen roll att många av slingorna är rent barnsligt enkla, de känns ändå mäktiga i sin enkelhet, och spelat tillräckligt många gånger blir allt bra tills slut (med undantag förstås). Dessutom har vokalisten Rasper Markus en helt exemplarisk stonerrockpipa.

Det verkar även som om mina upprepade och mantraliknade böner äntligen har hörsammats, ”Free Ride” är inte den typen av evighetsskiva som skivor i denna genre har en tendens till att vara. Causa Sui verkar ha tagit tillvara på den fina principen låtselektion före allt annat – låtar som inte håller måttet ska inte heller med på skivan. Några låtar rymmer förvisso lite väl vilda och progressiva utflykter, men taget på det stora hela är det ingen större fara. Vissa låtar ska ha solon, andra inte. Causa Sui har hittat den perfekta blandningen.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner