Joyzine.se


Recension - Skiva

Mr Gil
Light And Sound, 2010
Skivbolag: Electrum Production
Av: Anna Enkvist
Publicerad: 2011-01-29
Hemsida: myspace.com/mirekgil

En av Polens mest kända progrock-kompositörer, Mirek Gil, har gnuggat sina geniknölar, dragit ihop sitt gamla band efter ett decennium av vila och släppt ett nytt album. Man kan tydligt höra influenser från den kultförklarade gruppen Camel mellan de akustiska gitarrerna och cellomelodierna. Det klinkas vackert på piano, instrumentala stycken blandas med pompösa låtar där Karol Wróblewskis rockorienterad röst dånar igenom ljudbilden som åska. Man siktar högt – och fastnar.

För om jag ska vara ärlig känns Karols röst lite malplacerad i denna annars lugna och meditativa skapelse. Det känns som att tanken med detta album var att skapa tio stycken epos där varje spår ska överträffa dess föregångare. Bra tanke, men det fungerar inte riktigt. Istället för ett album med oförglömliga epos blir ”Light And Sound” årets pretto-album med en touch av storhetsvansinne.

I presstexten står det nämligen att detta album mycket väl kan tilltala alla de som är Camel-fans men även de som lyssnar på Opeth, Green Carnation och Antimatter. Jag är väldigt tveksam till detta, för det enda som skulle kunna tilltala är Karols röst, men jag är övertygad om att de som köper den där irländska/keltiska musiken som de brukar göra reklam för på tv kommer att tycka att det här är något utöver det vanliga.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner