Joyzine.se


Recension - Skiva

Mäbe
Nångång nånstans, 2012
Skivbolag: Twofaced Productions
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2012-07-26
Hemsida: www.mabe.nu

Jag är skeptisk. Efter ett par demoskivor i mitten av 00-talet släppte Mäbe debutalbumet 2010 och gick från att vara intressant till att kännas alldeles för allvarlig. När ”Nångång nånstans” kickar igång känns det bara som ännu mer storögt Thåström-efterapande och produktionen låter snudd på demoaktig. Det känns inte lovande.

Men det här är en skiva som växer sig på sin lyssnare och visar sig vara betydligt mycket mer imponerande än debuten. Man ska förstås ha klart för sig att det är nästan löjligt mycket efterapande av Thåström. Mäbe får snacka hur mycket han vill om mörk industriell rock, det är ändå en enda ensam husgud som vecklar ut sina vingar över produktionen. Allt från rasprösten, till sättet att skriva låtar, till ljudbilden, till texterna doftar ”Nångång nånstans” lika mycket Thåström som allt Mäbe någonsin släppt ifrån sig gjort. 0*0 är kanske det allra mest påfallande exemplet på detta.

Men accepterar man bara detta faktum är det svårt att bortse ifrån att Mäbe faktiskt är en duktig låtskrivare. Jag är inte helt och hållet kompis med den odistinkta produktionen, men ju fler gånger jag lyssnar, desto mer imponerad blir jag av låtmaterialet. Mäbe lyckas med så väl ballader som fartigare nummer och snitsar refränger som det slår gnistor om. Det subtilt ödesmättade som ligger i botten blir inte alls så pretentiöst som var fallet senast utan utövar istället någon form av suggestiv dragningskraft.

Allt från popörhänget Dit bara stjärnorna ser som inleder kalaset till avskalat känsliga Aldrig fel, aldrig rätt som knyter ihop detsamma utförs längs med en röd tråd och de flesta av spåren har detaljer som förtjänar att höras och ryckas med av. Det är ett oblygt plagiat, det kommer man inte ifrån, men det är ett angenämt sådant med klart existensberättigande.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Mäbe
Vilken är den bästa jullåten?
Mäbe (2013-01-01)
Mäbe ()

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner