Joyzine.se






Artikel

Vilken är den bästa jullåten?

Tiden går rasande fort och det lackar redan mot jul. Med julen kommer peppar-kaksdoft, klapp-inslagning, julgrans-klädning och självfallet också julmusik. Att hitta rätt i djungeln av jultolkningar är dock inte det lättaste, för vilken är egentligen den bästa jullåten? Joyzine lät några musikbranschbekantingar avgöra saken.

Vilken är den bästa jullåten enligt dig?

Anders Nunstedt, musikredaktör Expressen
Oh helga natt. För att den skiljer agnarna från vetet. Och för att den är rent magisk när sångaren/sångerskan bemästrar den.

Petra Åkesson, EMI Music
Det strålar en Stjärna från Agnetha Fältskog och Linda Ulvaeus jullp. Det är min bästa för den skrålade jag med på hårt när jag var liten.

Jesper Heed, kreativ ledare Peace & Love
Happy X-mas (War is over) med John Lennon och Yoko Ono . Titeln säger allt! Fred på jorden och att kärleken en vacker dag kanske övervinner allt.

Christian Älvestam, sångare Scar Symmetry
Det får nog bli No Presents For Christmas med King Diamond. Med strofer så som ”Tom and Jerry, drinking sherry, they don’t give a damn” och ”I’m dreaming of a white ....sabbath” känns ytterliggare motivering överflödig.

Henric de la Cour, sångare Strip Music
I många år var Do they know it's christmas? med Band Aid min bästa jullåt. Men den har förstörts helt av diverse risiga artisters versioner (ofta har de förstört tillsammans). Så fuck it och dem. Men det är sjukt nog Sverige som tar hem priset ändå: A Krixmas Carol med The Krixhjälters från typ 1990. Dåligt ljud, dålig produktion, samma jul/krig tema som allt annat och antagligen helt jävla omöjlig att få tag på, men likväl den enda låt som får mig att känna någon slags julstämning.

Alex, trummis i Alice in Videoland
Min favorit är Do they know it’s christmas? med Band Aid eller vad de nu hette, på grund av Phil Collins snygga trumljud. (det är han som spelar trummor på den låten..)

Toril Lindqvist, sångerska Alice in Videoland
Do you know it's christmas? med Band Aid ...För att alla 80-tals hjältar är med såklart, eller Achtung X-mas med Tyskarna från Lund för att den är klockren helt enkelt.

Pelle Dahlström, skivbolaget Second Class Kids
Jag antar att vissa tenderar att svara fel på frågan, men här kommer nu facit. Den naturliga jullåten i vår konsumentgalna, men ack så politiskt korrekta, värld blir helt enkelt Adolphson & Falks geniala låt Mer jul. Det är klart vi behöver mer jul! Säg den som inte vill ha "mer Arne Weise i rutan", "raskare räv på isen", eller rent av "fetare fläsk från grisen"? Genialt var ordet!

Jon Josefsson, chefredaktör Zero Magazine
Det finns många härliga låtar som påminner mig om jul. Ett flertal vintrar genom åren har jag befunnit mig i Costa Rica, Australien och/eller Senegal för att vågsurfa. Jag har därför härliga surfjulminnen som jag förknippar med låtar som Beach Boys Surfin Safari och Let´s go surfin now. Ska jag välja en riktig hederlig gammal jullåt får det blir Tyskarna från Lunds Achtung X-Mas. Det är en låt som både inspirerar till glöggfest och som samtidigt ironiskt varnar för julhysterin som drabbar oss med full kraft i december.

Mattias Alkberg, sångare MABD
Bästa jullåten är Soon After Christmas med Stina Nordenstam. Den känns som någon gammal Ulf Lundell-roman där huvudpersonen vinglar över ett ödsligt Sergels Torg på julafton. Även i Luleå kan det kännas så ibland. Jularna i början av 90-talet kändes definitivt så. Först släkt och allt det där. Sen folköl och hyrfilm med lika ensamma och uttråkade kompisar. Outsägligt deppigt egentligen. Bättre nuförtiden, thank you very much.

Miss Li, sångerska, soloartist
Oj, vad svårt. Just nu sitter jag på ett internetcafe där de spelar E-type så jag blir liksom lite hjärntvättad av det... men få se... Jag kommer nog tyvärr välja en sån där klassiker som kanske känns tråkigt uppenbar ..men den får mig verkligen att bli sentimental och få julkänslor hur stressad och off jag än känner mig.. Så jo, jag väljer nog Oh Helga Natt. Den är nästan oförskämt pampig och pretentiös men jag börjar faktiskt ändå böla när jag hör den. Jag har växt upp med någon sådan gammal vinylsprakig variant som spelades på högsta volym när man var 7 år och jag får sådana otroligt starka barnminnen och känslor i hur det kändes när man klädde granen och hur det luktade julskinka och pepparkakor i hela huset.

Staffan Hellstrand, sångare, soloartist
Jag tycker Gläns över sjö och strand är den bästa. Den har en så otroligt vacker melodi!

Mäbe, sångare, soloartist
Jag firar inte jul, jag ÄTER jul... Men ska jag välja en låt så är den första som slår mig No Presents For Christmas med King Diamond. Långt ifrån en av hans bättre låtar men det var den enda jag kunde komma på. I´m dreaming of a black christmas... Bland "vanliga" jullåtar har jag ingen direkt jag har något att säga om...

Johan Jacobsson, Sonic Magazine
Den bästa jullåt jag vet är chicagobandet The Coctails version av Silent Night (från “Winter Wonderland EP”, Hi-Ball, 1993). Varken förr eller senare har easy listening, avant och helgstämning förenats på ett mer utsökt sätt.

Robban Becirovic, chefredaktör Close-Up Magazine
Macabres Holidays of horror (från Gloom, 1987). Varför? Kolla bara in lyriken - här snackar vi RIKTIGA jultexter:

Simmons went crazy/Murdered sixteen/Fourteen of them family/He killed them/For the holidays

Merry Christmas/He gunned his family down/His bullets were their presents/Dead relatives all around/Happy New Year/One they won't be here to see/It's the holiday of horror/Because of Ronald Gene Simmons

He built a wall/Around his trailer home/So the neighbours would leave him alone/And he didn't want them to see/How he abused his family


Dan Viktor, vissångare
Blue Christmas med Elvis Presley . Helt enkelt för att Elvis hör alla högtider till.

Mattias Dahlström, musikskribent Dagens Nyheter
Darlene Loves Christmas (Baby please come home) är kanske ett tråkigt förutsägbart val, men vad ska man göra? Julmusik blir ju inte bättre än så. Ögontindrande, bjällerklangande storslagen popmusik som utnyttjar Wall of sound-idén till fullo.

Stiv Vig, sångare och basist i Dag Vag
White Christmas med Darlene Love. Om din jul är en fantasifull glädjeupplevelse är detta låten för dig. Phil Spector hade hela tiden nåt överjordiskt glimrande över sina produktioner, så vad passade honom bättre än att göra en julskiva? Darlene Love sjunger fantastiskt i denna bedårande version av den gamla klassikern. Repeat rekommenderas!

Och Stig Vig passar även på att upplysa om den sämsta jullåten.
Jingle Bells med Basshunter. Om din uppfattning av julen är att den är en grotesk uppenbarelse, helt renons på innehåll, ja, då finns det ingen som illustrerar detta bättre (fast bättre är fel ord här, egentligen) än Basshunter. Det räcker med två takter, men vill du verkligen hamra in din övertygelse så plågar du dej igenom hela låten. En gång...

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2006-12-19
Foto: stripmusic.se (Strip Music), Linn Stålberg (Miss Li), Anna Ledin (Dan Viktor)
Hemsida:

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.se



artiklar / krönikor
recensioner