Joyzine.se


Recension - Skiva

Dark Tranquillity
Damage Done, 2002
Skivbolag: Century Media
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2002-07-08
Hemsida: www.darktranquillity.com

Dark Tranquillity markerar att de är tillbaka på dödsmetallbanan genom att öppna ”Damage Done” med ett fläskigt hattrick. Trion Final Resistance, Hours Passed In Exile och Monochromatic Stains är helt klart det bästa gruppen fått ur sig någonsin. 2000 års ”Haven” var en fullträff på gränsen till fullpoängare och ”Damage Done” är definitivt inte sämre.

Dark Tranquillity är tyngre än de varit tidigare och hela ”Damage Done” andas kompromisslöshet. Gitarrmattorna är riktigt giftiga och dominerar låtarna, dock utan att trycka ner Martin Brändströms läckra keyboardarbete. Ljudet är eminent rattat av Fredrik Nordström i Studio Fredman. Mer solid produktion får man leta länge efter. ”Damage Done” träffar som en tegelsten mitt i huvudet.

Mikael Stanne framkallar omänskliga growls på ett fantastiskt sätt och får mig att njuta till fullo. Det enda problemet med skivan är att den blir lite väl svårgenomtränglig. ”Damage Done” är det mest svårlyssnade bandet präntat in på plast under sin karriär. Efter de inledande tre knockarna blir låtarna mer onyanserade och inte lika självklara. Det är fortfarande väldigt bra låtar, men för många sådana i rad blir lite väl mastigt. I jämförelse med den förhållandevis lättlyssnade ”Haven” är det här väldigt väldigt tungt.

Rent soundmässigt är ”Haven” och ”Damage Done” väldigt nära släkt. Det nya alstret är dock betydligt mer komplext. Frågan är om jag inte gillar nya Dark Tranquillity bäst. ”Damage Done” är ännu en milstolpe i den svenska dödsmetallhistorien.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Sagan om hur högmod går före fall
Scar Symmetry
Dark Tranquillity (2012-06-16)
Dark Tranquillity (2011-03-04)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner