Joyzine.se


Recension - Skiva

Anywhale
What You Hide In Your Hand, 2008
Skivbolag: B & B Records
Av: Johannes Ådén
Publicerad: 2008-05-31
Hemsida: www.anywhale.com

”Problemet med skivor är att man inte ska spela dem. Man kan lätt få sina fördomar krossade.”

Det här verkar vara en så bra skiva. Det enormt snygga, tecknade omslaget; det likaledes tecknade och snygga texthäftet; titeln och så vidare och så vidare. Men jag får mina fördomar (fördomar kan även vara positiva) krossade, precis så lätt som Mats Olsson får, därav hans citat ovan.

Varför vet jag inte, men jag förväntar mig något i stil med Brainpool runt ”Painkiller”. Vad jag får är istället extremt storslagen radiopop, som faktiskt blir alldeles för pompös i albumformat. Pretentionerna är ständigt närvarande.

Anywhale vill nog för mycket. De vill bli omtyckta; de vill bli kända. Som inledning på skivan får vi därför ett par låtar som luktar P4-hit lång väg, men som troligtvis hade passat bättre på två separata singlar, inte direkt efter varandra på ett album. Inte förrän i spår nummer 5, Molly, låter de lyssnarna vila öronen från den konstant höga ljudnivån. Här går trumslagaren Johan Skantze fram med den akustiska gitarren och, till skillnad från den ordinarie sångaren Erik Schreiber, har han en behaglig röst och visar var skåpet egentligen ska stå. Låten hade varit ett självklart singelval om det inte hade varit för den rent ut sagt bedrövliga texten som behandlar en överklassdotter som skär sig i armarna och lyssnar på Marilyn Manson och My Chemical Romance.

Nästa snedsteg kommer redan i nästa spår, Moments, när man bestämmer sig för att leka Queen (för övrigt ett av tidernas mest överskattade band). Det låter mest folkhögskoleband som vill gå ifrån jazzen ett tag och göra parodi på Queen. Resten av låtarna låter antingen som något Daniel Powter hade kunnat göra eller som något som skulle passa perfekt i Så ska det låta.

När jag ändå är så negativ så kan jag även berätta att man i två olika låtar sjunger saker om att stå på ett berg och fundera på att hoppa. Textinspirationen tog visst slut någonstans. Mitt intresse för Anywhale tog slut innan det hade börjat.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner