Joyzine.se


Recension - Skiva

Kultiration
S/t, 2009
Skivbolag: I-ration Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-05-12
Hemsida: www.kultiration.com

Det var visserligen för bra länge sedan, på tiden när hästtokiga Malin Baryard och hennes tevemake ännu inte köpt upp Guskelov i Norrköping och gjort om det till ett ställe för välklädda låtsasrika kallat Bomullsfabriken, men då såg jag en elektrisk spelning med Kultiration där. Om jag inte är helt ute och cyklar var det första skivan ”Om Gaia” som var aktuell då och kollektivet värmde inför en fullsatt och kokande lokal upp åt Svenska Akademien.

Det partyglada och avgrundssvängiga reggaekollektiv jag minns från det tillfället gör sig inte alls påmint på detta fjärde fullängdsalbum från gruppen. På sin höjd kan det här kallas halvslö lounge-reggae. Något att sätta på och slappa till, kanske använda för att komma ner i varv en aning. Om det inte vore för de högst märkliga utsvävningarna...

Jag begriper faktiskt inte riktigt vad Kultiration är ute efter så jag tänker inte ge mig på att försöka förklara det. Men vissa bitar låter enbart som rediga kulturkrockar. Ni minns när man var liten och rattade radiobanden i jakt på brusiga kanaler från utlandet? Känslan av det babbel man kunde höra där finns i flera låtar. Det böneutropas från minareter och låter som en förvirrad mattelektion med en skock indier om vart annat. Detta alltså mitt på ett album med annars ganska harmlös mjukreggae.

Ja, Marcus Berg är en bra sångare och när Kultiration får till det är det fortfarande ett eldigt band värdigt mina minnen från Guskelov. Men till större delen framstår den här självbetitlade skivan mest som förvånande sopig.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Anonym, 2011-04-24 06:41:34 (81.228.156.236)

Håller inte alls med, så mycket så att jag nästan vill ifrågasätta din roll som kritiker. Jag förstår inte hur du inte får ihop den här skivan? Den har verkligen ett genomgående sound, visst har den tagit ett steg från deras tidigare skivor men jag skulle vilja säga att det steget har tagits framåt. Magin finns där precis som vanligt men med ett mognare sound. Fred

Alex, 2010-08-16 04:26:01 (83.248.83.100)

Pff,nonsens. Skivan är ett mästerverk. Du är tragisk.

L, 2009-05-26 00:23:52 (83.233.123.182)

En helt fantastisk skiva, jag förstår inte alls vad du menar

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner