Joyzine.se


Recension - Demo

Saffire
Kingdom of the Blind
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-08-17
Hemsida: www.saffire.se

Göteborgs Saffire har satt hårdrock med progressiva tendenser på agendan och det låter sett utifrån genrens riktlinjer riktigt bra. Jag tror inte någon hade protesterat om ett bolag lagt ett kontrakt på bordet och efterfrågat en fullängdare. Saffire låter proffsigt och moget nog för att kunna förvalta en sådan chans.

Tyvärr låter det kanske lite för bra. Det problem som gruppen dras med på ”Kingdom of the Blind” är nämligen att det snarare blir duktigt än spännande. Saffire spelar och låter lite för mycket som ett band av dess kaliber förväntas göra och gör precis allt enligt de stereotypt fastslagna riktlinjerna.

Ni förstår, keyboardmattorna ligger stämningsfullt inpetade en bit bak i ljudbilden bakom riff som är så väl stilfullt komponerade som framförda. Tempot är precis lagom högt och stompar sig framåt så att fötter inte kan hålla sig från att stampa mot marken. Tobias Jansson är dessutom en väldigt duktig sångare med rätt rasp i rösten.

Men det är för rätt. För duktigt. Jansson sjunger bra, men för strömlinjeformat. Sången är klassisk för den här typen av hårdrock, men jag hade gärna sett honom ta ut svängarna ytterligare och göra något mer oortodoxt med sina röstresurser. På samma sätt som jag gärna hade sett Saffire ta ett rejält kliv utanför den berömda boxen i sitt komponerande.

Jag imponeras av demoinspelningen, men inser snabbt att det blir lite för vanligt och ospännande. Att Saffire kanske behöver något mer än att bara låta bra för att inte drunkna i mängden bland likasinnade musikanter på en överhettad marknad.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner