Joyzine.se


Recension - Skiva

Mårten Lärka
Trubadelica EP, 2011
Skivbolag: M.Otion songs
Av: Alexander Hellgren
Publicerad: 2011-03-04
Hemsida: www.martenlarka.se

”Trots flera fina inslag, är samtidigt skivan som helhet inte tillräcklig.” Sådant var omdömet när jag senast var i kontakt med Mårten Lärka, då gällde det fullängdsskivan ”Livstidsvicket” (en recension ni kan läsa i helhet här). Den här gången gäller det som titeln avslöjar ett kortare format, döpt till ”Trubadelica EP”.

Inledande låten Fr o m en annan dag får mig att tänka på Per Gessle, men det beror nog mest på Mårten Lärkas sätt att sjunga. Musiken är dock mer präglad av den typ av ompa som Kaizers Orchestra gjort sig kända med. Rätt bra, men texten är väl inget jag skulle hänga i någons gran. Bara för att vi är något vänligare inställd, en låt som definitivt skulle vara ett ämne för radio. Eller, det känns i alla fall som att man har hört den här typen av låtar spelas i etern. Lokalradion i P4 månne? Ett härligt driv á la Markus Krunegård är det förvisso och handklapp är ju aldrig fel, men det bygger också upp förväntningar på ett crescendo som aldrig riktigt kommer.

Tredje och sista spåret, trummor och keyboard-baserade 29:ans buss, är det mest avskalade på skivan. Här visar Lärka att han har en god förmåga för detaljbeskrivningar och fyndigheter, med saker som ”upprullade chinos” (hög hipphet) och ”tatuerade tics” (vilket jag tycker är ett fantastiskt uttryck).

På något märkligt sätt lyckas den ack så korta ”Trubadelica EP” vara precis lika spretig som fullängdaren jag tidigare skrivit om. Det verkar vara något av mannens signum och det är faktiskt bara gott så. Han säljer liksom in sin begåvning med variationen. På det negativa kontot skriver jag bland annat upp konkurrensen. Flera andra i Sverige som gjort ungefär samma sak som Mårten Lärka och gjort det bättre. Det blir här, tyvärr, aldrig bättre än habilt men jag kan ändå se kvaliteter nog att inte förmå mig att sätta ett lägre betyg. Jag lyssnar ju också på P4 emellanåt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Mårten Lärka (2006-01-01)
Mårten Lärka (2008-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner