Joyzine.se


Recension - Skiva

Øresund Space Collective
Inside Your Head (retro), 2008
Skivbolag: Sulatron-Records
Av: Carl Potvin Johansson
Publicerad: 2010-12-12
Hemsida: www.oresundspacecollective.com

För de som inte känner till kollektivet är de ett gäng musiker från svenska och danska band som i sammankomster i Öresundsregionen ägnar sig åt friformiga, improviserade rymdrock-jamsessions. ”Inside Your Head” är deras fjärde studioplatta sedan starten 2004, med den självbetitlade debuten 2006.

Mycket av det som inte har hamnat på skiva finns att tanka hem i komprimerat format från deras hemsida. Det tar ett tag innan ”Inside Your Head” kommer igång riktigt. De står inte precis och stampar, men det sker inte heller någon blast off rätt ut i rymden. Det är en sorts ambient/prog med rätt okej flow, där den stadiga basgången håller pulsen. Musikerna hoppas att skivan ska föra lyssnaren ut på outforskad mark, resor i sinnet, och uppmanar till tillbakalutning med en drink eller ett bloss.

Jag gör så och finner mig på promenad i djungeln på planeten ZORD32 där apsläktingar till R2D2 tjattrar högljutt uppe i trädkronorna. Situationen blir annorlunda när jag går ner mig i ett träsk, som visar sig vara ett svart hål som tar mig med på en resa i ett fraktallandskap genom tunnlar där alla möjliga bilder strobas förbi. Jag faller en bra bit innan jag står på fötter igen, nu i en annan dimension. Här händer det inte så mycket och det känns emellanåt som jag guppar i en rymd-damm där synth- och effektljuden har ätit upp allt annat levande.? Det blir direkt en annan känsla när det spelas mer gitarr. Genast känns det mer intressant och tempot börjar byggas upp, samma stadiga beat, fast nu med med trummor och elgitarrer.

Det känns lite som rock-techno, monotont och synthesizer tjockt.?Bättre blir det när rytmen framåt slutet av skivan skiftas till mer bluesrockigt och de tar det lite lugnare med efffekterna, släpper fram mer gitarrsolo och inte så dumt elpianospel. Men det sker aldrig något riktigt oförutsägbart, det lunkar på och på och jag förväntar mig inte det där extra - vilket inte heller kommer.

Tre studioalbum har släppts tidigare och efter ”Inside Your Head”, ytterligare två, dessutom finns det som sagt en uppsjö av live- och osläppt studiomaterial att kolla upp om du gillar improviserad jam/space-rock - och vem gör inte det? Space is the place!

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner