Joyzine.se


Recension - Skiva

Simone Moreno
Planetas, 2011
Skivbolag: Soul Dog Records
Av: Alexander Hellgren
Publicerad: 2011-04-21
Hemsida: www.simonemoreno.com

En enda gång tidigare har jag hört talas om den här sångerskan, men det var kanske inte helt och hållet hennes egen förtjänst. Ni har säkert hört den, en låt som heter Vem pra Bahia (Vi drar till Malmö) tillsammans med skånepågen Timbuktu. Han gästar även uppföljaren till svensk-brasilianskans förra skiva, men låt oss inte gå händelserna i förväg. Simone Moreno har ett stabilt cv och ”Planetas” är på pappret en högintressant skiva.

Intressant är det också direkt när playknappen tryckts ner, när basen suger tag i inledande Janaína med mörkt pianosväng och där det känns som att en dramatisk, nära filmisk berättelse byggs upp. Trots att jag inte förstår i princip ett enda ord av vad som sjungs, så känns låten någonstans i magen.

Andraspåret Zumbí delar skivans minsta gemensamma nämnare, nämligen den dova, härliga basen. Men i övrigt är låten helt annorlunda, mer dansant med en ettrig gitarr och blåsinstrument. Ett riktigt lyckopiller. På tredje spåret Vida de cão (Hundlivet) dyker rapparen från Lund upp i en finstämd, funkig och reggaedoftande låt om livet utan jobb eller pengar. Det är dock hela tiden Simone Moreno som spelar huvudrollen och fängslar med sin röst.

Som ni säkert redan har förstått, är det här en väldigt varierad skiva med låtar som spänner över flera musikaliska riktningar och förmedlar många olika känslor. Det är faktiskt skönt att inte begripa vad hon sjunger, för det tvingar lyssnaren att tolka in andra saker så som tonfall och just känslor. En stor eloge också till skivans musiker, svenska bandet Os Lourinhos som bjuder på färgsprakande musik med rakt igenom hög kvalitet. Skivan tappar i tempo mot slutet, på ont och på gott, men även de mest ivriga sambafötter måste förstås vila emellanåt. Den helsvenska låten För alltid, en duett mellan Simone Moreno och bandets frontman Anders von Hofsten, är på gränsen till en riktigt klyschig, svensk åttiotalsballad men räddas precis av musikens relativa exotism.

”Planetas” är en skiva som kommer att snurra mer och mer ju varmare det blir ute. En trolig följeslagare i sommar, på balkongen, i parken eller som bakgrundsmusik under grillmiddagen. Skivans kanske allra starkaste spår är det förstnämnda och Simone Moreno tar sedan med lyssnaren på en lång resa över södra halvklotet men framför allt till hennes rötter i kuststaden Salvador i Brasilien. Genom lyckliga tider likväl som svåra, och det är svårt att inte beröras av sångerskans tillika skivans inneboende, regnbågsfärgade själ.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner