Joyzine.se


Recension - Skiva

Microfilm
The Bay Of Future Passed, 2010
Skivbolag: Head Records
Av: Anton Wedding
Publicerad: 2010-04-21
Hemsida: www.microfilm.tv

Ett av huvudinslagen i franska bandet Microflms musik är samplingar från franskspråkiga (och vid två tillfällen engelskspråkiga) filmer. Då bandets musik är instrumentell får man en känsla av att de använder samplingarna för att fylla ut tomrummet från den avsaknade sången. Någonting man kanske inte ska utgå ifrån som ett instrumentellt band, då man istället borde fokusera på att låta musiken tala för sig själv.

I det här fallet funkar dock samplingarna helt okej, åtminstone för mig som inte förstår franska. De ligger i bakgrunden och ger just en känsla av utfyllnad till den malande postrocken. Musiken är inte särskilt speciell, låter som postrock ofta låter, repetitiv, dynamisk, uppbyggande mot klimax som inte alltid blir klimax. Men ibland tänder det till, som i State & Island, porlande melodier och medryckande riff som tillsammans med snygga beats och de tidigare nämnda filmsamplingarna skapar en snygg låt som lämnar mersmak. Microfilm vinner mycket på sina beats, de är bra på att använda sig av varierande rytmer i sina låtar och även samspelet mellan rytmerna på de olika instrumenten imponerar stundtals.

Ett problem med många av låtarna är att de strävar framåt men står stilla. När de når till det som borde vara klimax är det inte alltid ett klimax. Ibland får man känslan av att de har gjort bakgrundsmusik till filmsamplingarna istället för tvärt om. Men även om det inte alltid imponerar lyckas de hålla klass på det de gör. Kanske är det så att de med filmsamplingarna signalerar att musiken de gör ska ses som bakgrund.

Bäst på skivan är avslutande låten. Det är en pianoversion av skivans andra låt Blood Samle. Denna avskalade version av låten låter melodierna framträda mer och i vissa stunder av låten dras tankarna mot Microfilms landsman Yann Tiersen och hans förtrollande musik.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner