Joyzine.se


Recension - Skiva

Marie Fredriksson
The Change, 2004
Skivbolag: EMI
Av: Daniel Arosenius
Publicerad: 2004-12-14
Hemsida: www.marie-fredriksson.com

För lite drygt två år sedan fick Marie Fredriksson reda på att hon led av hjärncancer. Det chockartade beskedet förändrade hennes liv dramatiskt och kampen för att komma tillbaka har inte varit självklar. Med ”The Change” bevisar hon klart och tydligt att hon har övervunnit sjukdomen och nu är tillbaka med full kraft. En fröjd att både se och höra.

Våren 2000 sammanfattade Marie sin karriär med samlingsalbumet ”Äntligen” som sålde i 350 000 exemplar. Hon har en fantastisk karriär i bagaget. Enorma framgångar med Roxette har varvats med en lysande solokarriär. Marie har i allra högsta grad klarat sig utan Per Gessle (som i sin tur klarat sig fint utan Marie med tanke på hans ”Mazarin” och framgångar med Gyllene Tider). Marie Fredrikssons soloalbum har dock alltid varit befriande. Istället för att fjäska har hon blommat ut som artist och tagit fram en känsligare sida av sig själv.

Med ”The Change” visar Marie att hon är tillbaka med besked. Det var åtta år sedan hon släppte ett studioalbum, dessutom är detta hennes första på engelska. Medan Per Gessle producerat sin pinsamma radiopop har Marie istället sytt upp sina gamla skinnbyxor och åter tagit fram tigern inom sig. Hela skivan luktar blues lång väg och sprudlar av energi och livsglädje. Instrumenten är inte många men ändå väl använda. Ljudbilden är skränig och skitig, men ändå lättlyssnad.

Förutom den skönt strippade All about you innehåller ”The Change” inte några hitlåtar direkt. Jag tror dock att målet för Marie med det här albumet var att återvinna självförtroendet och livsgnistan. Man får en känsla av att hon fått bestämma det mesta själv, vilket känns skönt. Det är kul att höra hennes röst i lite nya sammanhang, hon har verkligen stor potential som sångerska. Titelspåret The Change känns som en milstolpe, egentligen något som hon har skrivit till sig själv. Marie har kommit tillbaka och hungrig på livet igen. Hon är mer än välkommen.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Marie Fredriksson (2000-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner