Joyzine.se


Fem korta

Death Before Disco

Fem korta frågor till Ioan Kaes, sångare i uppfinningsrika emocoregänget Death Before Disco från Belgien...

Vad är historien bakom bandnamnet Death Before Disco?
För oss i bandet representerar namnet Death Before Disco inställningen att man måste njuta av livet nu när man har chansen. Det är inte på något sätt så att vi lobbar för döden eller för att lyssna på discomusik, man bör snarare tolka det som att ”gå inte och dö förrän du har haft ditt disco”. Ägna dig åt det som du finner mest värdefullt i livet, för oss är det musik. När vi blivit gamla och sitter hemma i en stol utan att kunna röra oss vill vi kunna ha en massa bra saker att kunna tänka tillbaka på.

Hur lyckas ni inkorporera så många olika musikaliska element i er musik och ändå göra den lättlyssnad? Hur tänker ni när ni skapar musik?
Det är helt enkelt så det blir när vi skriver vår musik. Alla i bandet lyssnar på väldigt olika typer av musik och vi har sannerligen inga skivsamlingar i linje med ”scenen”. Det är i och för sig sant att vi föredrar att spela musik som rockar och låter högt, men vi är också väldigt inne på melodiska grejer. Så länge vi känner att musiken uttrycker någonting som en lyssnare kan ta in i själen kommer vi förmodligen att gilla det. Så vi tänker egentligen inte på något speciellt sätt när vi skriver låtar, vi sätter inte upp några gränser för hur det måste låta. Vad gäller att vår musik är lättlyssnad vet jag inte riktigt vad jag ska säga. Innan vi spelar in en låt nöter vi den om och om igen i replokalen och då blir det naturligt så att en del grejer läggs till medan andra plockas bort. Det kanske är så att de sakerna som hade gjort låtarna mindre polerade försvinner under den processen. Vi anser oss färdiga med en låt när vi är nöjda med den, när den låter bra för oss.

Nämn fem album som varit extra viktiga för utvecklingen av Death Before Disco!
Jag kan faktiskt inte skära ner det till en topp fem-lista, men två band som definitivt skulle ha varit med på en sådan är Glassjaw och Cave In.
Glassjaw – ”Everything you ever wanted to know about silence”. Jag tycker att varje Glassjaw-skiva är värd att referera till. Det måste sägas att ett band som just Glassjaw verkligen har influerat oss och öppnat våra ögon. Varje skiva de har gjort visar att man kan ta sin musik i mer än en riktning och ändå ha kvar sin egen personliga prägel rakt igenom.
Cave In – ”Antenna”. Det är en milstolpe i deras skivkarriär. Det är inte allas favoritalbum med dem, men det är verkligen mitt. Produktionen är perfekt och varje sång är var och en är helt perfekt.
Sedan får vi inte glömma Metallica heller, alla deras skivor har varit stora influenser för oss och det behöver jag väl knappast ens kommentera.

Hur är scenen för er typ av musik i hemlandet Belgien?
Åt helvete med scenen! Vi bygger vår alldeles egen just nu, du kan också delta på vår hemsida ( www.deathbeforedisco.net), det är helt gratis. Vi håller fortfarande på att bestämma regler för dresscoden, men det finns ett gäng frisyrer du kan välja mellan och de är helt magnifika. Vi ska göra grejer för husdjur och bilar också så det är bäst ni håller utkik efter vår scen. Vi kommer att vara de coolaste någonsin och det bästa av allt är att inom vår scen är det tillåtet att dansa och le. Jag skämtar inte!

Vad är era förväntningar nu när skivan är ute? Vad kommer att hända med bandet?
Vi kommer att bli upplockade av ett stort skivbolag, sälja oss och se hela världen två gånger om för att två år senare upptäcka att vi inte tjänat ett skit, förlorat våra fruar, tappat kontakten med familjen och blivit av med alla våra vänner. Men va fan, vi kommer att kunna se tillbaka på tiden med ett leende.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2006-08-22
Foto: Lifeforce
Hemsida: www.deathbeforedisco.net

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner